Україна пропонує розслідувати злочини на Донбасі - заява в ООН

Україна пропонує розслідувати злочини на Донбасі - заява в ООН

Укрінформ
Розслідування Міжнародним кримінальним судом (МКС) злочинів, які вчинила Російська Федерація та ватажки терористичних угруповань ДНР/ЛНР на території східної України, буде найкращим способом для того, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у масових вбивствах людей на Донбасі.

Про це йдеться в заяві української делегації в ООН, зробленій у п'ятницю на 70-й сесії Генасамблеї, текст якої має Укрінформ.

"У світлі нинішньої складної ситуації всередині і навколо України, ми повністю визнаємо необхідність забезпечення глобальної юрисдикції, правомірність та підтримку Міжнародного кримінального суду (МКС)", - йдеться в тексті документа.

При цьому підкреслюється, що в лютому 2014 року Україна стала жертвою триваючої збройної агресії з боку Росії та підтримуваних нею бойовиків і терористів. Ці дії "є найсерйознішим злочином проти людяності та військовим злочином, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду".

Крім того, у документі нагадується, що Україна 8 вересня 2015 року подала заяву відповідно до статті 12(3) Римського статуту – установчого органу МКС – щодо злочинів проти людяності та військових злочинів, вчинених вищими посадовими особами РФ і керівниками терористичних організацій ДНР/ЛНР, що призвело до надзвичайно важких наслідків і масових убивств українських громадян.

"Ми вважаємо, що МКС буде одним із найкращих способів забезпечити, щоб усі винні у скоєнні міжнародних злочинів були притягнуті до відповідальності, і що масові порушення прав людини будуть визнані, а жертви отримують компенсацію за свої страждання", - наголошується в заяві української делегації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-