Проти Насірова відкрили справу за квартири у Лондоні - Шабунін

Проти Насірова відкрили справу за квартири у Лондоні - Шабунін

Укрінформ
Прокуратура Києва розпочала кримінальне провадження стосовно голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова, який не вказав у декларації про доходи дві лондонські квартири та бізнес своєї дружини Катерини Глімбовської, що нібито їм належать.

Про це йдеться на сайті УКР.АВ, який є проектом «Центру протидії корупції».

«В прокуратурі міста Київ чомусь відмовилися вносити відомості щодо дій Насірова до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Ми звернулися з цього приводу до Печерського суду, проте там не побачили порушень у діях прокуратури і повернули нашу скаргу без розгляду. Ми оскаржили це рішення в Апеляційному суді м. Києва, який скасував рішення Печерського суду та постановив заново розглянути нашу заяву про бездіяльність прокурорів. Тільки після цього Печерський райсуд задовольнив нашу скаргу та зобов’язав прокуратуру Києва внести відомості про дії Насірова до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Рішення суду виконувалось довго, проте все ж у березні 2016 року столична прокуратура розпочала кримінальне провадження №42016100000000329 стосовно Насірова», - повідомляє ресурс.

За словами голови ЦПК Віталія Шабуніна, лондонські квартири Насірова перебувають у специфічній формі власності – leasehold, що передбачає довгострокову оренду, яка межує з власністю, однак юридично власністю не є.

«Насіров не вказав дві квартири, якими володіє в специфічній формі, але, по суті, володіє у Лондоні. Була спроба зробити усе можливе, щоб історія була мінімально публічною. Для цього треба було блокувати розслідування», - сказав Шабунін у ефірі телеканалу «112 Україна».

Він пояснив, що додаткових документальних доказів порушень, допущених Насіровим, не має, однак вимагає для голови ДФС покарання за неправдиві відомості у декларації. Шабунін стверджує, що Кримінальний кодекс України передбачає за таке діяння до двох років позбавлення волі.

На сайті УКР.АВ також інформують, що звернулися у Національне агентство з питань державної служби з проханням урахувати інформацію про незадекларовану нерухомість Насірова, а також запитали про результати службового розслідування. «Ми також звернулись до першого заступника голови ДФС Білана з проханням перевірити інформацію, викладену Насіровим у декларації», - додали на ресурсі.

УКР.АВ, посилаючись на «Наші гроші», зауважує, що дружина Насірова дружина Катерина Глімбовська є власницею щонайменше однієї британської та однієї української фірми, в той час як у декларації Насірова в розділі про бізнес членів родини стоїть прочерк. Глімбовська нібито володіє компанією «Altis ltd», яка зареєстрована у Лондоні за адресою 5 City Tower, 3 Limeharbour, London, UK E14 9LS.

«Згідно з даними офіційного реєстру речових прав на нерухоме майно в Британії, це помешкання належить саме Насірову. Проте в декларації Насірова за 2014 рік ця квартира відсутня», - йдеться на сайті проекту.

За даними УКР.АВ, Насіров також не вказав, що Глімбовська займається бізнесом і в Україні: з 2007 року вона є співвласницею фірми ТОВ «Фонд Будівельних Ресурсів України», в якій має частку у розмірі 1,75 млн грн. «Згодом «Наші Гроші» виявили, що Насіров має ще одну квартиру у Лондоні, яку не вказав у своїй декларації. Як стало відомо з витягів із Британського реєстру нерухомості, мова йде про квартиру №22 в будинку Фоллоуфілд по вулиці Леннокс Роуд на півночі Лондона», - пише ресурс.

Антикорупційники зауважують, що Насіров подав декларацію після набуття чинності закону, який забороняє чиновникам подавати недостовірну чи неповну інформацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-