Центр досліджень армії назвав

Центр досліджень армії назвав "гальмо" реформи в українському ОПК

Укрінформ
Розрив відносин із Росією є шансом для переформатування українського оборонно-промислового комплексу. 

Про це під час прес-конференції заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань Михайло Самусь, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Те, що Україна відійшла, нарешті, від Росії, я маю на увазі в геополітичному, політичному плані, для українського оборонно-промислового комплексу дійсно настають нові часи, нарешті той шматок радянського ОПК, який залишився після розвалу Радянського Союзу є шанс переформатувати, є шанс зробити ефективним і є шанс перевести на європейські стандарти ведення бізнесу", - сказав Самусь.

Водночас, він зауважив, що проблемою українського ОПК є відсутність реформування. "До цього часу є більш ніж 90% українських компаній. Державній компанії дуже важко отримати кредити, отримати закордонні інвестиції, підписати міжнародні контракти. Це величезна трагедія, коли західні компанії хотіли б брати участь в кооперації з українськими компаніями, тому що Україна потребує багато військових технологій, які є на Заході, але, на жаль, система збудована так, що це є величезною проблемою. В тому числі "Укроборонпром" є гальмуванням цього процесу", - сказав він.

Самусь зазначив, що в Україні є президентська гілка, яка виробляє військо-технічну політику, а виконавчого органу, який би координував реалізацію цієї політики, немає. "Укроборонпром" намагається взяти на себе цю відповідальність, але це неможливо, оскільки це є компанія, вона не може брати на себе відповідальність і управляти державною політикою в цій сфері. Через це виходить дуже багато проблем і перепон для ефективної реалізації оборонно-промислової політики в країні", - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-