США закликали Росію припинити постачати зброю на Донбас

США закликали Росію припинити постачати зброю на Донбас

Укрінформ
Сполучені Штати позитивно оцінили оголошення про поновлення перемир'я під час Православної Пасхи, втім відзначили продовження нападів на українські позиції та закликали Росію припинити постачання озброєння на окуповані території східної України.

З відповідною заявою виступив у четвер під час засідання Постійної ради ОБСЄ представник США при організації посол Даніель Байєр, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У той час, як бої зменшилися, об'єднані російсько-сепаратистські сили продовжують напади на українські позиції, що привело до кількох жертв з українського боку з моменту набуття чинності угоди про припинення вогню", - констатував американський представник.

Він підкреслив, що спеціальна моніторингова місія (СММ) в Україні "вказує на наявність значної кількості важких озброєнь на території, підконтрольної сепаратистам", у тому числі систем "Град", гаубиць і зенітно-ракетних комплексів.

"Ми закликаємо Росію припинити поставки зброї та обладнання в Україну, що лише збільшує ризики відновлення провокацій та повномасштабних бойових дій. Ми також закликаємо об'єднані російсько-сепаратистські сили дотримуватися угоди про припинення вогню повною мірою, і ми не втрачаємо цієї важливої можливості домогтися реального прогресу в імплементації Мінських угод", - підкреслив представник США.

Він також звернув увагу, що об'єднані російсько-сепаратистські сили несуть відповідальність за понад 90% випадків відмови в доступі або затримки спостерігачів СММ. За його словами, забезпечення доступу СММ у всій зоні конфлікту має важливе значення для підтримки справжнього й стійкого режиму припинення вогню та відновлення довіри, необхідної для сприяння імплементації Мінських угод.

"Якщо ми хочемо бути впевненими, що Росія й сепаратисти, яких вона підтримує, прихильні реалізації Мінська, а не військовій агресії, то СММ повинна мати повний та безумовний доступ до кордону", - наголосив представник США при ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-