Геращенко: Білорусі не хочеться «втрачати обличчя» через дії Росії

Геращенко: Білорусі не хочеться «втрачати обличчя» через дії Росії

Укрінформ
Москва прагне в будь-який спосіб розвалити і дискредитувати роботу мінських груп.

Про це написала перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбук.

За словами Геращенко, білоруські журналісти нерідко просять її прокоментувати історію із забороною в'їзду (для самої Геращенко – Ред.) та тимчасовим дозволом на в'їзд до Мінська до 25 травня.

«Чесно кажучи, я уникаю коментарів. І тому, що всі відповідні дипломатичні ноти та листи, в т. ч. від ВР про недружність і неприпустимість подібних дій щодо посадової особи, були відразу направлені білоруській стороні. І через те, що чітко усвідомлюю, що не Білорусь була ініціатором подібної заборони (але це не виправдовує дії Мінська в даному випадку). Москва ж прагне усіма способами розвалити і дискредитувати роботу мінських груп, докладає для цього всі зусилля. Це мета Кремля: зірвати роботу чужими руками і потім намагатися зняти санкції з РФ. Тому ми уникаємо емоцій у цій історії і працюємо далі попри все...», - пише вона.

Водночас, пише Геращенко, білоруські журналісти їй розповіли, що «вся ця історія спричинила страшний скандал у самій Білорусі, яка дуже дорожить мінським майданчиком (адже нейтральність і миротворчі зусилля додають балів самому Мінську в очах світової спільноти і сприяють покращенню міжнародного іміджу країни, яка довгий час залишалася в ізоляції). Вона наголошує: заборона в'їзду учаснику переговорної групи на вимогу ФСБ РФ ставить під сумнів нейтральність і неупередженість майданчика.

«Так ось, самі білоруські журналісти стверджують, що в так званих "чорних списках" ФСБ - тисячі осіб, і в них чимало українських і європейських та американських політиків та громадських діячів (тобто, я у вельми пристойній компанії). І вже траплялося кілька інцидентів, коли західні політики чи громадські діячі змушені були годинами чекати вирішення питання в'їзду до Білорусі в аеропорту Мінська, доки білоруські прикордонники- дипломати вирішували ці делікатні питання, бо людина в російському "чорному списку", а Білорусі аж ніяк не хочеться псувати свій імідж і взаємини, не допускаючи до себе гостей.

Нагадаємо, 27 квітня ц.р. стало відомо, що Білорусь вирішила заборонити в'їзд першій заступниці голови парламенту, представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу Ірині Геращенко через заборону їй в'їзду в Росію до 2021 року.

За дорученням президента вжито активних дипломатичних кроків і вдалося домогтися тимчасового дозволу на в'їзд Геращенко в Білорусь, проте цей дозвіл дано лише на місяць з 00:00 26 квітня 2016 року до 25 травня 2016 року.

У березні Росія заборонила Геращенко в'їзд на свою територію до 2021 року, коли вона намагалася потрапити на суд у справі Надії Савченко. Незважаючи на спільну з РФ базу даних небажаних осіб, тоді Білорусь впустила Геращенко на свою територію для участі в засіданні Контактної групи з питань Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-