Іран сподівається на швидке скасування Україною санкцій

Іран сподівається на швидке скасування Україною санкцій

Укрінформ
Іранська сторона сподівається, що уряд України швидко прийме рішення щодо скасування санкцій, запроваджених проти Ісламської Республіки 11 років тому.

Про це у понеділок на прес-конференції заявив Надзвичайний і Повноважний посол Ісламської Республіки Іран в Україні Мохаммад Бехешті-Монфаред.

«Ці несправедливі санкції, які були прийняті «великими державами», вплинули на наші відносини з багатьма країнами, в тому числі і з Україною. Це (скасування санкцій. - Ред.) однозначно вплине на наші двосторонні відносини. Таке рішення мало б відбутися набагато раніше», - зауважив дипломат.

Він нагадав, що віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко перед поїздкою у Тегеран для участі у засіданні Міжурядової комісії у лютому поточного року обіцяв поставити питання щодо зняття санкцій у порядок денний.

«Ми сподіваємось, що якомога швидше ці санкції будуть зняті відповідним рішенням уряду України», - додав дипломат.

За його словами, внаслідок санкцій відносини між Іраном та Україною розвивалися повільно і на сьогодні є далекими від бажаних. «Ми можемо збільшити товарообіг між нашими країнами відразу у кілька разів», - заявив Мохаммад Бехешті-Монфаред.

Він назвав дуже продуктивною роботу в рамках 5-ї міжурядової комісії Іран-Україна, яка відбулася у лютому вперше після 12-річної перерви. У Тегеран тоді прибула представницька делегація України, включаючи віце-прем'єра Зубка, міністрів палива та енергетики, сільського господарства та інших урядовців, які мали плідні зустрічі з іранськими колегами.

«Група представників аграрного сектору Ісламської Республіки Іран у наступні місяці розпочне виконання угод, які були досягнуті щодо спільного розвитку сільського господарства між країнами, в декількох областях України, які володіють найродючішими грунтами», - зазначив іранський дипломат.

Він зауважив, що невдовзі має відбутися візит в Україну міністра сільського господарства Ісламської Республіки Іран. В свою чергу, за словами дипломата, невдовзі Іран має відвідати міністр закордонних справ України.

«На мою думку, проведення спільного засідання міжурядової комісії було поворотним моментом в історії взаємовідносин між двома країнами, і обидві сторони були задоволені її результатами», - сказав Мохаммад Бехешті-Монфаред.

Він також наголосив на великому значенні, яке мала зустріч міністрів закордонних справ Ірану та України в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки. «Я впевнений, що невдовзі ми побачимо результати цих зустрічей» - заявив посол.

Мохаммад Бехешті-Монфаред наголосив, що важливим кроком для розвитку двосторонніх відносин стало також призначення нового посла України в Ісламській республіці Іран після того, як три роки там не було повноважного українського дипломатичного представника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-