Порошенко розповів, як діятиме на Донбасі поліцейська місія

Порошенко розповів, як діятиме на Донбасі поліцейська місія

Укрінформ
Поліцейська місія на Донбасі, яка незабаром може бути запроваджена, має здійснювати ефективний моніторинг лінії зіткнення, виставити пости у місцях відведення техніки, а також спостережні пости на неконтрольованій ділянці україно-російського кордону.

Це Президент України Петро Порошенко пояснив в інтерв’ю українським телеканалам, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми наголошуємо, що ми маємо запроваджувати нову поліцейську добре озброєну місію, яка зможе забезпечити і безпекові кондиції і захистити себе. Вони мають здійснювати ефективний моніторинг лінії зіткнення, аби ми знали, хто, звідки і коли порушив режим припинення вогню. Вони мають виставити постійно діючі озброєні пости у місцях відведення танків, артилерії, мінометів і важкої техніки, запечатати їх і забезпечити відсутність доступу туди незаконним збройним формуванням. Вони також мають розставити свої спостережні пости на неконтрольованій ділянці україно-російського кордону, аби припинити постачання російських військ і техніки», - сказав Порошенко.

Він підкреслив, що лише після політичного врегулювання ці пости можуть бути передані українським прикордонникам. Усі ці заходи мають забезпечити безпеку для проведення виборів і передачу влади новообраним представникам українського Донбасу. Легітимізація на Донбасі нових представників може відбутися лише таким шляхом.

«Перше, що має бути головною передумовою – це сталий режим припинення вогню і безпекові критерії, які мають дотримуватися – не тільки на лінії зіткнення, а на всій окупованій території. Ми бачимо, що, незважаючи на титанічні зусилля місії ОБСЄ, обстріли, особливо що стосується Авдіївки, Мар’їнки, окремих ділянок на Луганщині, вони продовжуються. За добу ми можемо мати на одній ділянці від 30 до 70 обстрілів. За абсолютну більшість порушень лягає відповідальність на окупаційні війська. Наші війська ведуть лише вогонь у відповідь. Але зафіксувати це місія ОБСЄ не може, бо вона є неозброєною. Вони можуть фіксувати лише факт обстрілу, але не завжди з якого боку він був здійснений», - пояснив Глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-