Імовірність екстрадиції Фірташа в Штати суттєво зросла - американський юрист

Імовірність екстрадиції Фірташа в Штати суттєво зросла - американський юрист

Ексклюзив
Укрінформ
Сполучені Штати отримають додаткові підстави для швидкої екстрадиції Дмитра Фірташа, в тому числі через Німеччину, якщо звинувачення в підкупі олігархом німецьких поліцейських підтвердяться.

Таку оцінку висловив в ексклюзивному коментарі Укрінформу американський юрист, який спеціалізується на міжнародному праві, партнер компанії Arnall Golden Gregory LLP у Вашингтоні Джин Берд (Gene Burd).

"Судячи з публікацій німецьких ЗМІ, з боку Фірташа, очевидно, були спроби незаконно отримати секретні відомості американських правоохоронних органів. Зокрема, стверджується, що він давав хабарі німецьким поліцейським за інформацію американського слідства, яка стосується його справи", - зазначив експерт.

Передусім, за словами юриста, це може бути трактовано як додатковий злочин у США. "Тут є таке поняття "obstruction investigation", тобто спроба перешкодити слідству, де конкретно вказується, що хабарі є одним із таких способів перешкодити розслідуванню", - підкреслив Берд.

Він висловив припущення, що у зв'язку з новими обставинами американська прокуратура може завести додаткову кримінальну справу на Фірташа, "що, своєю чергою, може послужити ще однією підставою для його екстрадиції до Сполучених Штатів".

Водночас, експерт не виключив, що спочатку опальний олігарх може бути екстрадований до Німеччини, оскільки німецькі служби ведуть своє розслідування. "Тут можуть фігурувати звинувачення в підкупі німецьких поліцейських, що теж, напевно, вважається кримінальним злочином у Німеччині і серйозним аргументом для екстрадиції", - зазначив юрист.

Якщо Фірташ буде відправлений з Австрії до Німеччини, то американські правоохоронні органи зможуть екстрадувати його в США як на підставі первинних, так і нових звинувачень. На практиці, Німеччина без зволікань екстрадує злочинців до Сполучених Штатів. "Як правило, німецькі служби, прокуратура й суди не затягують цю процедуру. Насправді, екстрадиція до Німеччини значно погіршить для Фірташа його нинішню ситуацію", - підкреслив Берд.

Коментуючи подальшу процедуру, що існує в правовій системі США, американський юрист зазначив, що проти екстрадованих іноземних злочинців закон діє на загальноприйнятій основі.

За оцінкою фахівця, звинувачення проти Фірташа, без сумніву, є серйозними. "Наскільки вони підкріплені доказами, питання непросте. У обвинувачених у США є право на суд присяжних, на яких прокуратура повинна надати переконливі докази про те, що він дійсно скоїв злочин. Якщо це станеться, то покарання може припускати достатньо тривалий термін, який може обчислюватися десятками років ", - зазначив юрист.

Наскільки тривалим може бути судовий процес у США, залежить від багатьох обставин. "Він може затягнутися, якщо відповідач захоче уявити свідків зі свого боку. Наприклад, справа Лазаренка свого часу слухалася протягом 4-5 років, враховуючи всі відкладання і нові розгляди", - прокоментував Джин Берд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-