Звіт про злочини Росії на Донбасі завтра буде в Гаазі

Звіт про злочини Росії на Донбасі завтра буде в Гаазі

Ексклюзив
Укрінформ
Заступник голови комісії нижньої палати парламенту Польщі у закордонних справах Малгожата Госєвська передасть у п’ятницю, 22 квітня, до Міжнародного кримінального суду в Гаазі доповідь про злочини Росії на Донбасі в 2014 році.

Про це депутат Сейму РП повідомила в коментарі варшавському кореспондентові Укрінформу.

"Зараз відбуваю до Гааги. На завтра призначено термін (подачі рапорту – ред.). Сподіваюся, що все буде гаразд", - заявила Госєвська.

Вона наголосила, що нещодавні презентації доповіді про злочини Росії на Донбасі в Європарламенті, а також у Верховній Раді викликали значний резонанс, зокрема у Росії: "Презентація звіту у Брюсселі викликала резонанс в Росії. Вони дуже серйозно сприйняли цей документ, їх це вразило, адже такі свідчення не можуть не вразити".

Політик також висловила задоволення з приводу ефекту від презентації рапорту в Києві.

"Україна побачила в цьому документі дуже багато для своєї боротьби, для своєї справи не тільки на рівні громадянського суспільства, але й державних інституцій",- наголосила Госєвська.

Вона зазначила, що за результатами презентації у Києві представники українських органів влади задекларували готовність допомогти українським жертвам, які давали свідчення про звірства над ними.

Польський політик також наголосила: резонанс навколо цього документу призвів до того, що чергові жертви російських злочинів готові свідчити і розповідати про те, що з ними ділося на окупованій території.

"Чергові люди готові говорити, навіть не приховуючи своїх імен та прізвищ. Вони визнали, що наша праця має сенс і хочуть, аби вона й надалі тривала", - констатувала Госєвська.

За її словами, ця доповідь має відкриту форму, тобто до неї можна додавати нові свідчення: "Ми готові документувати злочини з 2015 року й ті новіші, оскільки війна триває і значна частина громадян України й надалі перебувають в неволі, і треба боротися за них, вивчати умови, в яких вони перебувають".

Нагадаємо, доповідь складено на базі понад 60 інтерв'ю, які польські та українські волонтери провели з полоненими. У них вони розповідають про злочини позбавлення волі, фізичні і психічні тортури, вбивства, до яких мали відношення росіяни.

Нещодавно відбулися презентації документу в Європарламенті у Брюсселі та ВРУ у Києві. Не виключається також серія презентацій доповіді про злочини Росії на Донбасі в національних парламентах країн ЄС. Йдеться про балтійські країни, Чехію, Словаччину, а також, можливо, ряд країн Заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-