Обмін Савченко відкриє Росії шлях до повернення у ПАРЄ - Шеннах

Обмін Савченко відкриє Росії шлях до повернення у ПАРЄ - Шеннах

Укрінформ
Обмін незаконно засудженої в РФ народного депутата України і делегата ПАРЄ Надії Савченко сприятиме поверненню російської делегації в Парламентську асамблею Ради Європи.

Про це заявив голова моніторингового комітету ПАРЄ Штефан Шеннах в інтерв'ю DW.

За його словами, "гуманітарне рішення у справі Савченко" є однією з принципово важливих передумов для цього. "Росія має зробити крок назустріч ПАРЄ. Зокрема, щодо ситуації на Сході України і щодо обміну двох росіян, яким уже винесений вирок українського суду (йдеться про ГРУшників Єрофеєва та Александрова. - Ред.), на Надію Савченко. Але це має бути зроблено негайно", - наголосив Шеннах.

У цьому контексті він висловив думку, що всі випадки "так званих" воєнних злочинів на Донбасі мав би розслідувати Міжнародний кримінальний суд, як це було на Балканах.

"Бо якщо справді особа була причетна до воєнних злочинів, вона не повинна уникнути покарання завдяки обміну. Але наразі можливі лише такі обміни, оскільки ні Росія, ні Україна повною мірою не визнали юрисдикції Міжнародного кримінально суду. Тому обмін - це єдина реалістична можливість у цьому випадку", - констатував представник ПАРЄ.

Він нагадав, що у звіті моніторингового комітету щодо повноважень російської делегації було сформульовано 23 передумови для поновлення всіх повноважень делегації РФ у ПАРЄ.

Нагадаємо, наприкінці січня 2015 р. асамблея ухвалила резолюцію, в якій підтвердила позбавлення делегації РФ права голосу, права участі у засіданні статутних органів і можливості брати участь у моніторингової діяльності асамблеї. Причиною такого рішення була ситуація в Україні.

Росія погрожує вийти з Ради Європи, якщо санкції ПАРЄ не будуть скасовані.

У січні 2016-го російська делегація вирішила не брати участі в січневій сесії ПАРЄ. Наслідком цього рішення стало те, що згідно з 25-ю статтею Статуту Ради Європи та правилом 6 Регламенту Парламентської асамблеї російська делегація не бере участі в роботі асамблеї протягом усього року або принаймні доти, доки в Росії не відбудуться чергові парламентські вибори, заявила голова ПАРЄ Анн Брассер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-