У Польщі занепокоєні кількістю наступальних сил РФ у Калінінградській області

У Польщі занепокоєні кількістю наступальних сил РФ у Калінінградській області

Укрінформ
Росія готується до агресивних дій, і про це слід говорити відкрито, вважає міністр національної оборони (МНО) Польщі Антоній Мацеревич.

Про це він сказав в інтерв’ю польському виданню Rzeczpospolita.

"Поки що російська поведінка свідчить про системну підготовку до агресивних дій. Цього не слід приховувати і саме час говорити про це відкрито, аби не потрапити у пастку як за часів "перезавантаження" (у відносинах Заходу і Росії – ред.)", - заявив Мацеревич.

Міністр додав, що упродовж останніх років Захід говорив про відсутність загрози з боку Росії у перспективі найближчих 20-ти років, а його політична сила ("Право і Справедливість", PiS) попереджала про небезпеку. За словами міністра, Путін ще в 2009 році, перебуваючи на посаді прем’єр-міністра РФ, попереджав про "готовність знищити європейський лад".

"А через півроку в Смоленську загинула польська еліта на чолі з президентом Качинським й усім керівництвом збройних сил", - констатував Мацеревич.

Нещодавні провокації Росії у Балтійському морі польський урядовець назвав "дуже агресивними діями", що мають перешкодити ухваленню ключових рішень для безпеки регіону – посилення східного флангу НАТО.

"Росія хоче примусити до своєї точки зору, хоче диктувати умови... Росія прагне показати, що вона є господарем у Балтійському регіоні", - наголосив глава МНО Польщі.

Він підкреслив, що агресивні дії Росії Польща сприймає як "підтвердження довгострокової загрози для Польщі, Центральної Європи, а в результаті – для усієї Європи".

На підтвердження цього він назвав накопичення Росією в Калінінградській області наступальних сил, що в кілька разів переважають можливості НАТО в цьому регіоні.

"Тому ми повторюємо: на російські провокації маємо відповідати не поступками, а тривалим і значним зміцненням сил НАТО на східному флангу", - наголосив Мацеревич.

Він підкреслив, що Москва повинна усвідомлювати: сили США і країн НАТО на східному фланзі Альянсу відлякуватимуть, а в остаточному варіанті – дадуть відсіч агресії з боку Росії.

"У випадку агресії на Польщу Росія має враховувати гостру і рішучу відповідь з боку США і сил Альянсу. Росія повинна це усвідомлювати, і саме це є справжнім та ефективним відлякуванням", - наголосив польський міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-