МЗС протестує проти визнання Афанасьєва громадянином Росії

МЗС протестує проти визнання Афанасьєва громадянином Росії

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест щодо примусового визнання належності громадянина України Геннадія Афанасьєва до російського громадянства.

Про це йдеться в заяві відомства.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із протиправними діями російської сторони стосовно примусового визнання належності незаконно засудженого на території Російської Федерації громадянина України Геннадія Афанасьєва до російського громадянства, якого у 2014 році на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим було затримано за сфабрикованими обвинуваченнями у справі т.зв. "кримських терористів", - йдеться у заяві.

Як зауважили у МЗС, 27 березня 2014 року Генеральна Асамблея ООН своєю Резолюцією підтвердила територіальну цілісність України в межах її міжнародно-визнаних кордонів, а також нелегітимність референдуму в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь 16 березня 2014 року. Відповідно, громадяни України, які проживають на території Криму, не можуть визнаватися ані як громадяни РФ, ані як особи з множинним громадянством. При цьому, згідно з Законом України "Про громадянство України", воно припиняється лише внаслідок виходу з громадянства України, його втрати, а також за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

"Незважаючи на наявність в особовій справі Геннадія Афанасьєва паспорта громадянина України для виїзду за кордон, а також офіційні заяви від нього щодо відмови від російського громадянства та належності до громадянства України, російська сторона не визнає українського громадянства та відмовляється надавати дозвіл на зустріч з ним консульських посадових осіб України. Наголошуємо, що громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і м. Севастополь, на яких неправомірно було поширене громадянство РФ, у правовідносинах з Україною визнаються лише громадянами України. У цьому зв’язку Міністерство закордонних справ вимагає від російської сторони припинити незаконні дії щодо примусового надання Геннадію Афанасьєву російського громадянства, надати дозвіл українським консулам на зустріч зі співвітчизником, а також негайно звільнити Геннадія Афанасьєва з-під варти та забезпечити його повернення в Україну", - наголосили в МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, Геннадій Афанасьєв є фігурантом сфабрикованої ФСБ справи Сенцова-Кольченка, відомої також як справа "кримських терористів". До засуджених застосовувалися тортури. Російський правозахисний центр "Меморіал" визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченка політичними в'язнями.

Фото: facebook, Ernest Mezak

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-