"Бідних" нардепів задаровують батьки-пенсіонери

Відео
Укрінформ
У деклараціях нардепи вказують презенти на мільйони чи сотні тисяч гривень, нерідко прописуючи це, як подарунок родичів. Усього два парламентарії передали дарунки, які вони отримали під час виконання депутатських повноважень відряджень чи приймання іноземних делегацій, на зберігання у музей Верховної Ради.

Про це йдеться у блозі журналіста Сергія Андрушка.

Три народні депутати України у 2015 році були мільйонерами просто завдяки отриманим подарункам. Закон встановлює чітке обмеження – від однієї людини впродовж року депутату можна отримувати подарунки вартістю не більше двох прожиткових мінімумів. Тільки найближчі родичі можуть дарувати депутатам більше.

Саме найближчим родичам і приписують депутати такі подарунки.

Сергій Власенко із фракції "Батьківщина" - який записав 1,5 мільйона гривень в графі декларації "подарунки, призи, виграші" - такий подарунок вважає нормальним і отримав його, каже, від батьків пенсіонерів. На запитання «Чим займаються Ваші батьки», він знизав плечима і відповів «Нічим».

Лідирує серед подарункових мільйонерів екс-регіонал, а нині депутат Опозиційного блоку Нестор Шуфрич. Він задекларував подарунків на 10 млн. 900 тисяч гривень. 

Але із ним, як і з іншим подарунковим мільйонером Сергієм Мартиняком з "Волі Народу", поспілкуватись не вдалося.

Олена Сотник із фракції  "Об'єднання "САМОПОМІЧ"  задекларувала  по 998 тисяч гривень у себе і у чоловіка в розділі "подарунки" декларацій. Її пояснення – це одна і та ж квартира, яку спочатку отримав в подарунок її чоловік, а згодом він передарував це житло уже народній депутатці.

«Важко реально жити лише на зарплатню народного депутата. А продаючи мою квартиру, мій чоловік зробив мені дуже, я вважаю, з його боку такий чоловічий вчинок для того, щоб показати, що наш союз є непорушний і він мені довіряє», - пояснила благородний чоловіків вчинок депутатка.

У Руслана Князевича з фракції БПП порівняно скромніша сума подарунку всього 200 тисяч гривень . За його словами, від тата з мамою.

«Мама зняла депозит, а тато продав свою земельну ділянку в селі. Є всі підтверджуючі документи… На жаль, та зарплата,  яка в мене є не дає можливість мені і моїй сім'ї. У мене просто інших доходів нема. Дружина з дитиною. І батьки, оскільки я один, допомагають мені і я їм безмежно вдячний. Поки що мене мої батьки кормлять. Дохід батька десь 20 тисяч гривень дозволяє утримувати частково і мою сім'ю. Це, на жаль, правда», - каже Князевич.

А от для членів сім'ї депутатів закон обмежень не встановлює. Звичайно, окрім випадків, коли можна довести, що подарунок – це фактично хабар самому депутату.

Депутат Борислав Береза уже пояснював, звідки 3 млн. грн. подарунків у його родини. Казав, це спадщина, але відповідного пункту в декларації не знайшов.

1, 7 мільйона гривень отримали в подарунок члени сім'ї депутатки Оксани Юринець з БПП.

Вадим Кривенко з Народного Фронту, як і Олена Сотник, вказав тотожню суму подарунків в себе та у членів своєї сім'ї. Щоправда, сума була значно меншою – усього лише 178 тисяч гривень.

Презенти від інших держав чи організацій нардепи мають здавати у Музей подарунків.

Торік із 421 чинних депутатів презентовані державі подарунки передали в апарат лише два нардепи: спікер Володимир Гройсман та віце-спікер Оксана Сироїд. Від решти, за інформацією апарату, жодних подарунків не надходило.

Так, наприклад, парфуми СOCO (Mademoiselle) CHANEL вартістю понад 3 тисячі гривень голова Державної фіскальної служби Роман Насіров подарував заступниці Голови Верховної Ради Оксані Сироїд 8 березня цього року.

А це деякі інші експонати:

Канцелярський ніж від президента Європарламенту.

Набір кришталевий для коньяку зі Словаччині.

Усі ці подарунки, крім парфумів Насірова, отримані від інших держав або від організацій.

Згаданий закон про запобігання корупції, змінений минулого року, вимагає передавати подарунки, отримані як державі (зазвичай, їх дарують під час офіційних зустрічей, у закордонних відрядженнях) в спеціальний створений відділ при держоргані.  В даному випадку – в Апарат Верховної Ради.

фото: УП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-