Експерт: Світові столиці не готові говорити, що Мінськ не працює

Експерт: Світові столиці не готові говорити, що Мінськ не працює

Укрінформ
Мінські угоди нездійснені на практиці - це усвідомлюють в усіх столицях, залучених у мінський процес, але ніхто не хоче говорити про це.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю для Укрінформу заявила науковий співробітник Інституту Брукингса США Лілія Шевцова у кулуарах Київського форуму безпеки.

«Є очевидний факт, який ми можемо констатувати, Мінські угоди нездійснимі. І в основних столицях, які є учасниками і гарантами цих угод, є розуміння, що конфлікт інтересів Росії та України робить Мінські угоди нездійсненними», - сказала вона.

Шевцова зазначила, що багато їхніх спостерігачів сьогодні схиляються до думки, що заморожування конфлікту на Донбасі не є ефективним рішенням.

«Заморожений конфлікт не може залишатися таким, що «підморожувало» на довгий час, про що власне говорить конфлікт у Нагірному Карабасі. Конфлікт на Донбасі включає ще більше несумісні позиції», - сказала експерт.

Вона висловила точку зору, що ніхто, у тому числі й Росія, не готові говорити про те, що Мінськ не працює, оскільки це могло б привести до руйнування цієї крихкої паузи і перемир'я. «Ніхто не хоче брати на себе відповідальність», - сказала Шевцова.

За її переконанням, до тих пір, поки у Москві існує нинішній політичний режим, ситуація не буде вирішена.

«Путін не готовий визнати поразку і не готовий відступити. Це не лише його особиста доля. Він розуміє, як працює російська система самодержавства. Йдеться про виживання системи самодержавства, що знаходиться на стадії деградації, а можливо - й агонії, яка, проте, може тривати дуже довго. Україна в цьому контексті є найсерйознішим і драматичнішим переживанням», - зазначила експерт.

Вона також підкреслила, що в Москві вже не хочуть продовження конфлікту в Україні й шукають шляхи для пом'якшення позиції Заходу.

«У Москві не хочуть військових дій з Україною, тому що усвідомлюють, Україна є для них твердим горішком. І подальші бойові дії будуть плачевні для Росії, яка хоче вийти з режиму санкцій», - сказала Шевцова.

За її переконанням, Москва продовжуватиме політику «ні миру, ні війни».

«Це фактично ситуація - не гібридної - немає такого слова - а неоголошеної війни. Москва прагнутиме до подальшого роздмухування цього поняття», - сказала Шевцова.

Повний текст інтерв'ю - незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-