МЗС вимагає негайно допустити до Савченко лікарів - її стан критичний

МЗС вимагає негайно допустити до Савченко лікарів - її стан критичний

Укрінформ
МЗС України вимагає допустити до незаконно засудженої в Росії громадянки України Надії Савченко українських лікарів у зв'язку з різким погіршенням стану її здоров'я.

На цьому наголошується у відповідній заяві зовнішньополітичного відомства, наданій Укрінформу.

"Міністерство закордонних справ висловлює глибоке занепокоєння критичним погіршенням стану здоров’я незаконно утримуваної Росією громадянки України Надії Савченко, яка 4-ий день продовжує сухе голодування на знак протесту проти свого викрадення з території України та незаконного засудження тоталітарним російським режимом. ...вимагає негайно допустити до Н.Савченко українських лікарів та консулів, а також забезпечити безумовне повернення Надії Савченко на українську землю", - йдеться у документі.

При цьому висловлюється рішучий протест у зв’язку з ненаданням дозволу на відвідання громадянки України українськими лікарями та консульськими посадовими особами, ігнорування російським політичним керівництвом численних звернень з цього приводу світових лідерів, українського МЗС, правозахисних організацій та громадських діячів.

"Такі дії російських органів свідчать про нехтування російською стороною універсальними нормами міжнародного гуманітарного права та положеннями національного законодавства, розцінюються як спроби приховати реальний стан здоров’я Надії Савченко, ввести в оману світове співтовариство та створюють пряму загрозу її життю", - заявляє МЗС.

Дипломати також наголосили, що Російська Федерація несе пряму відповідальність за життя та здоров’я народного депутата України, члена Парламентської Асамблеї Ради Європи Надії Савченко.

Водночас МЗС України закликало лідерів демократичних країн світу посилити тиск на Російську Федерацію та примусити її до здійснення реальних кроків, спрямованих на забезпечення виконання Мінських домовленостей та негайне звільнення незаконно утримуваних у Росії українських політичних в’язнів.

Нагадаємо, у Росії Надію Савченко засудили до 22 років позбавлення волі, визнавши винною у загибелі російських журналістів та незаконному перетині кордону.

5 квітня вирок набув чинності, а 6 квітня Надія оголосила сухе голодування, вимагаючи повернути її в Україну. За словами її захисника Іллі Новикова, у Савченко наявні ознаки зневоднення. Сама ж вона вважає, що зможе протриматися щонайменше чотири дні.

Фото: mskagency.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-