У Мін'юсті сказали, коли звернуться до РФ для передачі Савченко

У Мін'юсті сказали, коли звернуться до РФ для передачі Савченко

Укрінформ
У разі, якщо Російська Федерація погодиться передати на Батьківщину Надію Савченко, Україна зможе в рамках закону прийняти рішення про помилування, амністію або пом'якшення вироку українській льотчиці.

Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит Укрінформу щодо існуючих механізмів повернення Савченко на Батьківщину за підписом заступника міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергія Пєтухова.

«Відповідно до статті 12 Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року, яка застосовується у відносинах між Україною та РФ, кожна сторона може прийняти рішення про помилування, амністію або пом'якшення вироку у відповідності до своєї Конституції або інших законів», - пояснили у Мін'юсті.

Звісно, зазначили там, право перегляду вироку російського суду належить виключно Росії. Але передача засудженої людини не позбавляє її права порушувати питання про умовно-дострокове звільнення, заміну невідбутої частини покарання більш м'яким у строки, передбачені кримінальним кодексом України, а також про помилування у порядку, передбаченому законодавством України.

Питання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання відповідно до статі 81 Кримінального кодексу України може бути вирішено місцевим судом, в межах територіальної юрисдикції якого засуджена особа відбуває покарання, за клопотанням органу або установи виконання покарань.

Водночас Міністерство юстиції України повідомило, що зможе направити до Російської Федерації звернення про передачу Савченко тоді, коли отримає відповідне звернення засудженої, її законного представника або близьких родичів чи членів сім'ї.

«Стосовно звернення Міністерства юстиції України до компетентних органів Російської Федерації із запитом про передачу Савченко Н.В. на територію України повідомляємо, що відповідно до частини першої статті 605 КПК України підставою для розгляду питання про передачу засудженої особи для відбування покарання є запит уповноваженого (центрального) органу іноземної держави, звернення засудженого, його законного представника або близьких родичів чи членів сім'ї», - підкреслили у відомстві.

У разі отримання такого звернення українське відомство зможе звернутися до Міністерства юстиції Російської Федерації із запитом про надання документів, необхідних для розгляду та прийняття рішення про передачу Савченко в Україну на підставі Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року.

Фото% ТАСС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-