Мін'юст пояснив процедуру повернення Савченко

Мін'юст пояснив процедуру повернення Савченко

Укрінформ
Міністерство юстиції України розглядає та вирішує питання про передачу в Україну народного депутата Надії Савченко, а також  інших українців, засуджених на території Російської Федерації, у рамках норм Кримінального процесуального кодексу України та Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року, яка застосовується у відносинах між Україною та РФ. 

Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит Укрінформу щодо існуючих механізмів повернення Савченко на Батьківщину за підписом заступника міністра юстиції з питань європейської інтергації Сергія Петухова.

«Відповідно до статті 3 Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року та статті 606 Кримінального процесуального кодексу України засуджену особу може бути передано за таких умов: якщо ця особа є громадянином держави виконання вироку (у цьому випадку - України); якщо вирок набрав законної сили; якщо на час отримання запиту про передачу засуджений має відбувати покарання упродовж якнайменше 6 місяців, або ухвалено вирок до ув'язнення на невизначений строк; якщо на передачу згоден засуджений;" - пояснили у Мін'юсті.

Крім того, якщо кримінальне правопорушення, внаслідок вчинення якого було ухвалено вирок, є злочином згідно із законодавством держави виконання вироку, або було б злочином у разі вчинення на її території, і за його вчинення може бути призначено покарання у вигляді позбавлення волі.

Передача засуджених може відбутися за умови, якщо відшкодовано майнову шкоду, завдану кримінальним правопорушенням, а в разі наявності - також процесуальні витрати. А головне - якщо держава винесення вироку  і держава виконання вироку  згодні на передачу засудженого.

У відомстві також пояснили, для оцінки умов передачі Савченко та інших українців обидві держави мають обмінятися документами та інформацією, передбаченими статтею 6 Конвенції, а також можуть запросити додаткову інформацію, пов'язану з передачею засудженої особи згідно з вимогами внутрішнього законодавства держав.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня Донецький суд Ростовської області РФ засудив  Надію Савченко до 22 років ув'язнення в колонії загального режиму і штрафу в 30 тисяч російських рублів. Водночас Донецький суд зарахував у термін Савченко перебування під вартою з 30 червня 2014 року. Таким чином, українка має провести 20 років у російській в'язниці.

Нагадаємо, суд визнав Савченко винною в загибелі російських журналістів і незаконному перетині кордону з РФ.

Вирок вступив у силі 5 квітня. Савченко остаточно відмовилася подавати апеляцію. Вже 6 квітня вона розпочала сухе голодування з вимогою її негайного повернення до України. 

Фото: Антон Наумлюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-