Геращенко про референдум: Голландці показали ЄС

Геращенко про референдум: Голландці показали ЄС "дулю в кишені"

Укрінформ
Референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС, який відбувся напередодні у Нідерландах, насправді відображає протистояння єврооптимістів і євроскептиків у цій країні.

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловила народний депутат Ірина Геращенко. 

"Звичайно, це поганий результат. Всі, хто знався на темі референдуму, розумів, що він буде негативним. Бо електорат "НІ" був краще мобілізований і апріорі голосував не так проти Угоди, як показував "дулю в кишені" самому ЄС: кількість євроскептиків зростає, міграційна криза, терор, економічні проблеми стають дуже серйозними викликами для ЄС... Також важливий фактор - це російська пропаганда та міцне лобі. Серед ініціаторів референдуму і активних агітаторів проти України - чимало давніх друзів Кремля", - зазначила вона.

Водночас Геращенко підкреслила, що розрив між "Ні" і "Так" очікувався менший - на рівні максимум 15%. За словами нардепа, саме це - найголовніший виклик тепер і для України, і для Нідерландів, і для ЄС.

"Хто винен в такому жахливому розриві? Тут деякі колеги вже написали, що український президент. Правда, забули вказати, що по голландському ТБ кілька днів крутили ролик з бійками в ВР, зібраними до купи, в яких активну участь брали в т. ч. і деякі "оптимісти"... Забули пригадати і свій внесок в руйнування країни", - зазначила Геращенко. 

За її словами, очевидно, що останній скандал з офшорами вплинув на результати, бо був в центрі уваги ЗМІ, в тому числі і в Нідерландах. "Так само, як і всі останні події в Україні - недієздатний уряд, популістський парламент, відсутність критичної маси відповідальних політиків і держслужбовців в усіх органах влади, корупція, безвідповідальність, "технократи", які насправді облажались і втекли у відпустку, слабаки, недосконала інформаційна політика, відсутність діалогу з суспільством. Це дуже погана оцінка всім, хто має відношення до інститутів влади в Україні", - підкреслила Геращенко.

Вона додала, що упродовж останніх місяців і тижнів проводився інтенсивний діалог з голландськими колегами, і дуже добре були відомі їхні настрої. "Ще раз наголошую, що й самі голландці не приховували - це голосування не лише на питання про Угоду, насправді це голосування підсвідомо єврооптимістів і євроскептиків", - зазначила нардеп.

На її думку, українським високопосадовцям слід терміново почати працювати, щоб повернути довіру суспільства і західних партнерів. "А з Угодою і безвізовим режимом все буде добре, попри все", - переконана вона.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня у Нідерландах пройшов консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС. За попередніми результатами, 61,1% голландців, які взяли участь у волевиявленні, проголосували «Ні». Підтримали угоду 38,1% громадян. Явка становила 32,2%, що забезпечило чинність плебісциту.

Натомість, як заявили самі організатори референдуму, що представляють євроскептичні громадсько-політичні сили, головною метою голосування було виявлення незадоволення відносинами Нідерландів з керівними інституціями Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-