Україна не дасть Росії повернути

Україна не дасть Росії повернути "газовий" шантаж - Порошенко

Укрінформ
Україна енергетично незалежна і нікому не дозволить використовувати газовий чинник, щоб впливати на зовнішні, економічні чи політичні рішення держави.

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час свого виступу в Японському національному прес-клубі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Взимку ми не купили жодного кубічного метра газу. При цьому ми забезпечували виконання усіх наших домовленостей щодо транзиту газу у Європу. А у березні до нас постукав "Газпром" і запропонував Україні придбати у Росії газ. Це був найбільший месидж, який ми отримали від Росії, що ми енергетично уже незалежні і нікому не дозволимо використовувати газовий фактор, аби впливати на наші зовнішні, економічні чи політичні рішення", - заявив Порошенко.

За його словами, усі 25 років незалежності Україна залежала від російського газу і увесь час Росія намагалася довести, що Україна не є країною, через яку може стабільно транспортуватися газ. Але цей процес було зупинено, наголосив Президент.

“Ще до початку зими Росія перестала постачання газу до України, сподіваючись створити значні проблеми для української економіки. Однак Україна змогла забезпечити ефективне постачання газу з Європи”, - наголосив Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ,  "Нафтогаз" припинив закупівлю газу в російського постачальника 25 листопада 2015 року з огляду на зниження цін на газ на європейському ринку.

Домовленості між "Нафтогазом" та "Газпромом", які визначають перехідні умови закупівлі російського газу, діяли до кінця березня 2016 року. Однак НАК не здійснював закупівлю газу і в I кварталі, бо ціна, запропонована російською стороною на цей період, була неконкурентною порівняно з вартістю газу, закупленого з європейського напрямку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-