«Панамський скандал» може вдарити по людях Путіна та їх компаніях

«Панамський скандал» може вдарити по людях Путіна та їх компаніях

Укрінформ
Грандіозний витік «панамських документів» підвищує ризик нових санкцій США проти людей, які вважаються близькими до Володимира Путіна, і пов'язаних з ними компаній.

Про це повідомляє РБК.

Документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, зокрема, свідчать, що до обходу санкцій проти людей з оточення Путіна можуть бути причетні міноритарний акціонер банку «Росія» Сергій Ролдугін і колишня кіпрська «дочка» ВТБ — RCB Bank.

Відповідальний за санкції підрозділ Мінфіну США OFAC відмовився коментувати конкретні знахідки міжнародних журналістів-розслідувачів. Однак представник Мінфіну США у відповідь на питання РБК наголосив, що «американський уряд приділяє особливу увагу розслідуванню можливих протизаконних дій і діяльності з обходу санкцій, використовуючи при цьому будь-які джерела інформації — як публічні, так і непублічні».

Віолончеліст Сергій Ролдугін — один з небагатьох в оточенні Путіна, хто уникнув американських санкцій навесні 2014 року, коли у чорний список потрапили співвласники банку «Росія» Юрій Ковальчук, Микола Шамалов і Геннадій Тимченко, сам банк, екс-глава РЖД Володимир Якунін, брати Аркадій і Борис Ротенберг. Банк «Росія», охарактеризований Мінфіном США як «особистий банк» високопоставлених російських чиновників, «очевидно, намагався використовувати цю лазівку» [те, що Ролдугін не потрапив під санкції], пише The Guardian, яка брала участь у журналістському розслідуванні. У 2014 році, після введення санкцій проти банку «Росія» і його власників, швейцарський юрист Андрес Баумгартнер допоміг відкрити секретний рахунок у швейцарській «дочці» Газпромбанку для офшору International Overseas Media, що належить Ролдугіну, пише видання.

OFAC, як правило, «дуже переймається проблемою обходу існуючих санкцій: якщо з'ясовується, що якась особа допомагає обходити діючі санкції, OFAC може внести її до списку SDN (особи, чиї активи в американської юрисдикції блокуються), говорить РБК юрист американської Jacobson Burton Kelly PLLC Дуг Джейкобсон, що спеціалізується на санкціях. При цьому OFAC може спиратися на будь-які джерела інформації, включаючи журналістські дані, зазначає юрист.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-