У Яресько готові дати на валютних позичальників не більше $1 мільярда

У Яресько готові дати на валютних позичальників не більше $1 мільярда

Укрінформ
Міністерство фінансів України закликає Верховну Раду ухвалити законопроект, що сприятиме вирішенню проблеми валютних іпотечних кредитів, в урядовій редакції.

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

"Міністерство фінансів закликає Верховну Раду ухвалити проект Закону "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)" №4004, що був розроблений Міністерством фінансів спільно з Національним банком та Незалежною Асоціацією Банків України", - йдеться у повідомленні.

У Мінфіні зазначають, що, за оцінками банківської асоціації, кількість родин, які матимуть право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, становить приблизно 37 тис., загальна сума кредитів - близько 1 млрд дол.

"Ми вважаємо, що валютні кредити потрібно реструктуризувати лише тим громадянам, що брали їх на придбання власного житла, та, які, як наслідок, через неспроможність сплатити кредит можуть залишитися без єдиного свого помешкання. Лише це буде справедливим по відношенню до решти громадян нашої країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власними коштами", - зазначила з цього приводу міністр фінансів Наталія Яресько.

Окрім того, за словами міністра фінансів, запропонований Урядом законопроект не несе загроз для банківської системи: його погоджено з банківським співтовариством.

"В процесі реструктуризації такого кредиту банки повинні будуть: списати від 25% до 100% позики; перевести непогашений залишок по кредиту у гривню по курсу НБУ на день проведення реструктуризації; забезпечити, аби протягом 3-х років ставка по цьому кредиту не перевищувала ту, за якою був наданий кредит в іноземній валюті", - відзначила Яресько.

У Мінфіні зауважують, що міністерство не підтримує альтернативного законопроекту №4004-1.

"Він не дозволяє збалансувати інтереси позичальників та кредиторів, і матиме згубні наслідки для банківського сектору України та зруйнує фінансову стабільність, досягнуту важкими зусиллями Міністерства фінансів та НБУ", - додають у Мінфіні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-