НАБУ показало, як затримували

НАБУ показало, як затримували "суддю-стрільця"

Відео
Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України оприлюднило відео та надало роз'яснення щодо обшуку в Одесі в будинку судді-хабарника Олексія Бурана, під час якого той зчинив стрілянину.

Як наголосили у відомстві, обшук був санкціонований відповідною постановою суду і проводився в рамках досудового розслідування за фактом одержання неправомірної вигоди суддею у розмірі 500 тис. грн (ч.4 ст.368 КК України).

"Підозрюваний відмовився надати правоохоронцям доступ до свого приміщення і погрожував відкрити вогонь. Суддю неодноразово було голосно повідомлено, до якого правоохоронного органу належать співробітники, яка мета їхнього візиту, які слідчі дії планується проводити. Співробітники також повідомили про наявність постанови суду на проведення обшуку та просили не чинити опір", - зазначили антикорупційники.

Однак, зазначають вони, коли після "вжиття заходів для примусового відкриття дверей" працівники НАБУ піднялися на 2-й поверх будинку, суддя здійснив у їхній бік два постріли, що може бути кваліфіковано як посягання на життя працівника правоохоронного органу (ст.348 КК України). "У відповідь працівники НАБУ зробили один попереджувальний постріл, після чого суддя покинув приміщення через вікно. Внаслідок перестрілки ніхто не постраждав", - зазначають у НАБУ.

Наразі місцезнаходження судді встановлено. Йому повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення за ч.4 ст. 368 Кримінального Кодексу України - одержання неправомірної вигоди. Вирішується питання правової кваліфікації інших дій судді. Нагляд за досудовим розслідування у формі процесуального керівництва у даному кримінальному провадженні здійснюється прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Водночас у відомстві пояснили, чому суддю не затримали. "Суддя є недоторканною особою. Згідно ст. 49 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів", а також ст.482 Кримінального процесуального кодексу. Затримання судді або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту до ухвалення обвинувального вироку судом не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України", - наголосили у НАБУ.

Відео: Youtube

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-