Глава Зімбабве бажає переобратися у 94 роки і правити до ста

Глава Зімбабве бажає переобратися у 94 роки і правити до ста

Укрінформ
Роберт Мугабе, 92-річний глава Зімбабве, оголосив про плани обиратися на черговий президентський термін в 2018 році.

Про це найстарший світовий лідер заявив в ході свого візиту в Японію, повідомляє Ехо Москви.

«Я бадьорий і якщо народ захоче, — я буду виконувати свої обов'язки», — розповів Роберт Мугабе журналістам японської газети «Санкей».

Після попередніх виборів позиції президента, що залишається при владі, не настільки незламні – в 2013 році йому довелося піти на угоду з опозицією і надати прем'єрське крісло своєму опоненту — Моргану Тсвангіраї. Вже тоді вибори пройшли в низці скандалів і звучали звинувачення у фальсифікації.

Крім політичних позицій, що похитнулися, і плачевного стану зімбабвійської економіки, переобранню Мугабе може загрожувати і відповідний його віку стан здоров'я. Два роки тому дружина президента Зімбабве заявила, що збирається купити чоловікові спеціальне інвалідне крісло, щоб він продовжив керувати країною. Якщо в поточній політичній ситуації в державі Мугабе вдасться переобратися на черговий шестирічний термін, то не виключено, що до вікового ювілею нинішній глава колишньої британської колонії може підійти в статусі діючого лідера. Фактично при владі він залишається з 1980 року. За ці роки з числа найбільш економічно розвинених країн на африканському континенті Зімбабве скотилася в розряд найбідніших держав світу.

Всередині країни і на міжнародній арені Мугабе постійно стикається з гострою критикою за звинуваченням у порушенні прав людини, корупції, провальної економічної політики та негритянському расизмі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-