Порошенко просить РЄ направити в Росію місію щодо політв’язнів

Порошенко просить РЄ направити в Росію місію щодо політв’язнів

Укрінформ
Президент Петро Порошенко звернувся до Ради Європи з проханням направити в Росію спеціальну місію для моніторингу ситуації з ув’язненими в РФ українцями.

Про це інформує прес-служба глави держави.

Повідомляється, що Президент України провів зустріч з Комісаром Ради Європи з прав людини Нільсом Муйжніексом.

Глава держави закликав Комісара РЄ сприяти звільненню Надії Савченко та інших утримуваних в Росії політичних в'язнів: "Кримінальні переслідування громадян України, які незаконно утримуються в Росії, є політично мотивованими і суперечать загальноприйнятим законодавчим нормам і принципам. Ці справи мають спільні ознаки, що засвідчує існування дуже небезпечної тенденції".

Президент звернувся до Ради Європи з проханням направити в Росію спеціальну місію для здійснення моніторингу ситуації із ув’язненими в РФ громадянами України. "Маємо використати всі можливості, включаючи направлення спеціальної місії, для контролю за ситуацією з ув’язненими українцями та запровадити інші необхідні механізми, зокрема моніторинг Росії Європейським комітетом із запобігання тортурам", - зазначив він.

У свою чергу Муйжніекс повідомив, що слідкує за ситуацією з Надією Савченко та іншими ув’язненим українцями.

Глава держави проінформував про ситуацію на Донбасі та повідомив про катастрофічну гуманітарну ситуацію, що викликано збройною агресією Російської Федерації проти України.

Президент підкреслив, що Росія як держава-окупант несе повну відповідальність за всі порушення прав людини в даному регіоні.

Порошенко також наголосив на занепокоєності української сторони утисками та викраденнями кримських татар. Так, останнім кричущим випадком стало ініціювання заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, що суперечить всім нормам міжнародного права.

Комісар РЄ зазначив: "Занепокоєний ситуацією зі спробами заборонити Меджліс як екстремістську організацію. Це може негативно вплинути на тисячі людей, які будуть асоціюватися з екстремістами згідно російського законодавства та зазнавати утисків".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-