Окупанти продовжать забороняти Меджліс 7 квітня

Окупанти продовжать забороняти Меджліс 7 квітня

Укрінформ
Розгляд справи про заборону Меджлісу кримськотатарського народу перенесено на 7 квітня 2016 року. Суд має намір залучити до процесу представників так званого Державного комітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Криму.

Про це в Фейсбуці написав адвокат Джеміль Темишев.

«У сьогоднішньому судовому розгляді у справі про заборону Меджлісу позивач і відповідач дали пояснення за заявленим адміністративним позовом, а також поставили одне одному запитання за обставинами справи. В результаті суд дійшов висновку, що до цього адміністративного процесу необхідно залучити в якості зацікавленої особи Державний комітет у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Республіки Крим», - зазначив Темишев.

За його словами, слухання справи відклали на 7 квітня 2016 року.

Як підкреслив адвокат, у ході сьогоднішнього судового засідання захист оголосив частину заперечень.

Темишев, зокрема, повідомив, що «вимоги прокурора Республіки Крим є незаконними, твердження, вказані у ньому, не підтверджені й не доведені, а виведення адміністративного позивача не відповідають реальним обставинам справи».

У зв'язку з цим, зазначив він, адміністративний позов прокурора Республіки Крим не підлягає задоволенню, оскільки Меджліс, як представницький орган кримськотатарського народу, не є громадським об'єднанням.

Цю заяву він аргументував Положенням про Меджліс кримськотатарського народу, згідно з яким Меджліс є єдиним найвищим повноважним представницько-виконавчим органом кримськотатарського народу, обраним Курултаєм(національним з'їздом, найвищим повноважним представницьким органом кримськотатарського народу, відтвореним 26.06.1991 р.) з числа його делегатів.

Адвокат процитував у ході судового засідання ряд міжнародних нормативно-правових документів, зокрема, Конвенцію № 169 «Про корінні народи й народи, що ведуть племінний спосіб життя у незалежних країнах», прийняту 27.06.1989 року Генеральною конференцією Міжнародної організації праці, згідно з якою передбачається право корінних народів зберігати власні звичаї й представницькі інститути.

Це ж право, підкреслив Темишев, передбачено Декларацією ООН про права корінних народів. Згідно з цим документом, «корінні народи мають право зберігати і зміцнювати свої особливі політичні, правові, економічні, соціальні й культурні інститути».

Раніше Укрінформ повідомляв, що «прокуратура» Криму направила позов до «Верховного суду» Криму про заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Перше засідання у справі відбулося 10 березня 2016 року. Воно було перенесене на 17 березня за клопотанням адвоката, у зв'язку з коротким терміном, наданим для ознайомлення з матеріалами справи.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-