МЗС: Об'єктивний моніторинг виконання Мінська невигідний Росії

МЗС: Об'єктивний моніторинг виконання Мінська невигідний Росії

Заява
Укрінформ
Україна і надалі залишатиметься відданою Мінським домовленостям та докладатиме цілеспрямованих зусиль з метою їхньої імплементації у повному обсязі. 

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ щодо загострення безпекової ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України.

"Україна і надалі залишатиметься відданою Мінським домовленостям та докладатиме цілеспрямованих зусиль з метою їхньої імплементації у повному обсязі. При цьому, як і раніше, продовжуватимемо дотримуватися принципової позиції, що запорукою успішного виконання політичних, соціально-економічних та гуманітарних аспектів Мінських домовленостей є комплексне виконання їхнього військово-безпекового блоку", - зазначається у заяві.

Зокрема, у МЗС наголосили, що в Україні глибоко занепокоєні триваючим загостренням безпекової ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей, спричиненим збільшенням кількості збройних провокацій проти підрозділів Збройних Сил України з боку бойовиків незаконних збройних формувань (НЗФ) за підтримки Російської Федерації.

"Починаючи з 5 березня ц.р., Росія і підтримувані нею бойовики значно активізували обстріли в районі н.п. Авдіївка. Основне завдання – розширення підконтрольної території та просування вглиб т.зв. "сірої зони". З цією метою російським командуванням т.зв. "1 Армійського корпусу" сформовано угруповання сил та засобів у складі тактичної групи загальною чисельністю до 800 бойовиків, посилену важким озброєнням, у т.ч. танками до 10 од., бойовими броньованими машинами до 30 од., артилерійськими гарматами (калібру 122-мм і 152-мм типу "Мста-С", "Гіацинт-С", "Гвоздика", "Нона-С") до 13 од., мінометами калібру 120 та 82 мм до 20 од., а також 122-мм РСЗВ "Град" - до 4 одиниць", - йдеться у повідомленні.

Наявні дані підтверджують, що Російська Федерація та бойовики цинічно порушують досягнуті у Мінську упродовж 2015 року домовленості щодо відведення важких озброєнь калібром 100 мм і вище, а також танків, артилерійських гармат калібром до 100 мм та мінометів калібром до 120 мм (включно). 

Одночасно для здійснення розвідки шляхів підходу до промислової зони, стану фортифікаційного обладнання та позицій підрозділів ЗС України активізовано розвідку із застосуванням диверсійно-розвідувальних груп та БПЛА, посилено візуальне спостереження за рахунок спостережних постів і снайперських пар. Противник поповнює у своїх передових підрозділах запаси боєприпасів та матеріально-технічних засобів.

У МЗС зауважили, що середньодобова інтенсивність обстрілів у н.п Авдіївка і прилеглих до неї районах залишається на високому рівні та становить близько 30 обстрілів. При цьому, бойовики активно застосовують танки, артилерію та міномети.

Обстріли позицій ЗС України та збройні провокації у районі Авдіївки призводять не лише до втрат серед українських військовослужбовців і цивільного населення, а й знищення критичних об’єктів промисловості і життєзабезпечення, що може спричинити гуманітарну катастрофу в регіоні.

"Росія повинна усвідомлювати, що у разі руйнування Донецької фільтрувальної станції, відновлення якої її представники погодили у рамках Робочої підгрупи з соціально-економічних питань Тристоронньої контактної групи, у регіоні може спалахнути епідемія дизентерії та гепатиту", - зазначили у відомстві.

Зокрема, триває цілеспрямоване блокування бойовиками за підтримки РФ роботи спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Очевидно, що неупереджений та об’єктивний моніторинг і верифікація Місією режиму припинення вогню, інших аспектів Мінських домовленостей та подальше інформування міжнародної спільноти про реальний стан справ з їхньою імплементацією абсолютно невигідні Москві, наголошують в українському зовнішньополітичному відомстві.

Саме цим, на переконання МЗС, пояснюється також відсутність до цього часу повного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до усіх тимчасово непідконтрольних Україні ділянок українсько-російського державного кордону в Донецькій і частково Луганській областях.

Відмова російської сторони надати гарантії безпеки для першого заступника Глави СММ ОБСЄ Хуга, який намагався відвідати Авдіївку у суворій відповідності до Мандату Місії, підтриманого у тому числі Російською Федерацією, - наочне підтвердження цього, додають у міністерстві.

Натомість українська сторона одразу надала необхідні гарантії безпеки спостерігачам СММ та готова усебічно сприяти ефективному здійсненню нею своїх функцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-