Допуск лікарів до Савченко: Геращенко розповіла про ганебні відмовки РФ

Допуск лікарів до Савченко: Геращенко розповіла про ганебні відмовки РФ

Укрінформ
На засіданнях гуманітарної та безпекової підгруп Тристоронньої Контактної групи у четвер у Мінську була озвучена позиція України щодо допуску до Надії Савченко українських лікарів. 

Про це повідомила у Facebook Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, народний депутат Ірина Геращенко. 

"І на гуманітарній підгрупі, і на групі з питань безпеки (завдяки Є.Марчуку) була озвучена позиція України - звернення до РФ щодо допуску до Надії Савченко українських лікарів, які перебувають в Ростові, і її родини - мами і сестри. Тим більше, МЗС РФ обіцяв допуск українських медиків, і зараз усі ці посилання на начебто заборону суду виглядають просто ганебно", - написала вона.

За словами Геращенко, на засіданні в Мінську сьогодні відстоювали українську позицію щодо питань звільнення всіх заручників та інших гуманітарних аспектів.

Вона запевнила, що українська сторона ставитиме це питання і завтра на засіданні ТКГ у Мінську. "Звертаємося до РФ із вимогою звільнення Надії Савченко, адже це є складовою виконання 6-го пункту Мінських угод про звільнення всіх незаконно утримуваних заручників", - написала вона.

Уповноважений пояснила, що українська сторона стоїть "на позиції першочергового звільнення тих, хто має важкі хвороби, давно утримується в полоні... Також наполягаємо на допуску МКЧХ до тюрем - це допоможе розшукати багатьох із тих полонених, чиє місцезнаходження приховується". 

Щодо утримуваних у РФ політв'язнів, то, зазначила народний депутат, вона надіслала пропозицію представникам ОБСЄ і РФ поставити обговорення питання звільнення всіх незаконно утримуваних на території РФ на наступному засіданні групи 23 березня. 

"Як і питання незаконних російських гумконвоїв, що шастають Донбасом. Треба віддати належне, представники ОБСЄ, як і РФ, не дуже прагнуть обговорювати ці питання в Мінську, мовляв, для цього є нормандський формат. Не поділяю цієї позиції "відстороненого нейтралітету" і відстоюю принципову тезу: звільнення заручників - це і звільнення московських бранців", - вважає Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-