#FreeSavchenko: ЄС отримав лист із 36 тисячами підписів

#FreeSavchenko: ЄС отримав лист із 36 тисячами підписів

Укрінформ
Лідери ЄС Дональд Туск та (Президент Європейської ради), Жан-Клод Юнкер (голова Європейської Комісії) і Мартін Шульц (Президент Європейського парламенту) отримали лист-звернення про звільнення української льотчиці Надії Савченко.

Про це "Європейській правді" повідомили організатори кампанії.

За їх інформацією онлайн-петицію підтримали вже 36 тис. осіб з більш ніж 26 країн. Серед них понад 400 провідних особистостей (Нобелівських лауреатів, письменників, професорів, політиків, громадських діячів, філософів, художників).

Серед підписантів відповідної петиції Світлана Алексієвич (лауреат Нобелівської премії з літератури, Білорусь), Томас Венцлова (письменник, Литва-США), Ельфріда Єлінек (лауреат Нобелівської премії з літератури, Австрія), Маркус Мекель (екс-глава МЗС Німеччини), Гі Верхофстадт (президент Групи Альянс лібералів і демократів за Європу в Європейському парламенті, колишній прем'єр-міністр Бельгії), Віктор Шендерович (письменник, Росія), Агнешка Холланд (режисер, Польща), Михайло Епштейн (професор кафедри теорії культури та російської літератури, Університет Еморі, Атланта (США)), Єжи Бузек (екс-прем'єр Польщі та колишній президент Європарламенту), Рефат Чубаров (Голова Меджлісу кримськотатарського народу, Президент Всесвітнього конгресу кримських татар) та інші.

Вони закликали європейських лідерів "вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення 34-річної Надії Савченко, громадянки України, викраденої і поміщеної у в'язницю на понад 20 місяців в Російській Федерації" і прийшли до висновку, що "наша здатність врятувати її життя буде перевіркою ефективності міжнародної дипломатії і нашої відданості європейським цінностям".

Ініціативу збору підписів під відкритим листом було запущено групою польських та українських інтелектуалів в суботу 5 березня.

Протягом лише одного дня було зібрано понад 5 тисяч підписів.

Приєднатися до ініціативи можуть всі охочі – підписати відкритий лист можна за адресою.

Як відомо, Надія Савченко оголосила сухе голодування 3 березня, після того, як суд не дав їй виступити з останнім словом і переніс засідання на 9 березня.

При цьому Савченко заборонила годувати себе силоміць, однак, як пояснювали адвокати, за російським законодавством їй не можуть дозволити померти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-