У Меркель вимагають від Кремля відпустити Савченко

У Меркель вимагають від Кремля відпустити Савченко

Фото
Укрінформ
Офіційний Берлін закликає Москву звільнити українську льотчицю Надію Савченко, а громадяни тим часом підтримують всесвітню акцію #FreeSavchenko.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Її (Надії Савченко - ред.) ув’язнення, що триває понад 20 місяців з утриманням у поодинокій камері з сумнівними методами допиту, суперечить міжнародним стандартам. До того ж  процес проти Савченко суперечить букві й духу Мінських угод. Ми з нашими партнерами закликаємо негайно звільнити Савченко з гуманітарних міркувань", — заявив у середу на регулярній прес-конференції у Берліні офіційний представник канцлера Штеффен Зайберт.

Уповноважений уряду ФРН з співпраці з РФ, країнами Центральної Азії та Східного партнерства, уповноважений уряду у рамках головування ФРН в ОБСЄ Гернот Ерлер у свою чергу заявив, що процес проти Савченко йде всупереч правовим принципам. "Росія як член Ради Європи й ОБСЄ має виконувати свої зобов'язання у питаннях прав людини і нести відповідальність за стан здоров'я і самопочуття ув'язнених в Росії. Я закликаю відповідальних у Росії негайно відпустити пані Савченко", - заявив Ерлер.

Він зазначив, що з великим занепокоєнням стежить за повідомленнями про стан здоров'я Савченко. А також додав, що "звільнення пані Савченко стало б також позитивним сигналом у відносинах між Росією та Україною, який терміново потрібний у світлі пошуку політичного вирішення конфлікту в Україні й навколо неї, для виконання Мінських домовленостей".

Між тим, у середу перед Посольством РФ у ФРН з 12 до 19 за берлінським часом проходить акція протесту. Кількість учасників її оцінити складно, оскільки люди, враховуючи робочий час, приходять і йдуть. Одномоментно на тимчасовій "Площі Савченко" знаходиться близько двох-трьох десятків людей.

Організатор акції - німецький активіст Рональд Вендлінг, який влаштовує пікети у цьому місці на Унтер-ден-Лінден щочетверга, ось вже майже півтора роки. Сімдесята рахунком така "вахта", планова, пройде в четвер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-