Роман Безсмертний, представник тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі
У Парижі українська сторона на 90 відсотків відстояла свою позицію
Інтерв'ю 04.03.2016 14:08

- І перевага, і недолік всього процесу те, що дуже часто зустріч в Нормандському форматі на рівні голів держав, на рівні міністрів, на рівні трьохсторонньої контактної групи, на рівні підгрупи - вони повторюють одна одну. Але це й перевага, це й недолік. Тому, скажімо, якщо аналізувати цю сторону питання, то треба сказати, що оте, що відбулося вчора в Парижі, воно яскраво показало, що тут є проблема, і суть її полягає в тому, що всі ті чотири рівні, вони б мали визначитися з функцією, яку вони виконують в цьому процесі. Мене це з самого початку турбувало, вони б мали визначитися, хто у цій піраміді формулює мету, хто виставляє завдання, хто пропонує інструменти, хто приймає інструменти до виконання, і хто виробляє пропозиції. Бо те, що скажімо, на сьогоднішній день видно - це на всіх чотирьох  рівнях виконується одна й та ж сама робота. Це недолік, який не так складно подолати.

- А Європа буде, так виглядає, таки буде наполягати на виборах?

- Позиція української сторони дуже конструктивна. Ми пропонуємо, але ми пояснюємо, що можемо розробляти, дискутувати ці питання, але як ви збираєтесь проводити вибори, коли там стріляють, як ви збираєтесь, наприклад, реєстр виборців відновити, як забезпечити голосування внутрішньо переміщених осіб? Тобто тут ситуація така: ми ж ведемо себе абсолютно конструктивно, я не хочу ілюструвати це конкретними фразами тощо, але тут наша позиція конструктивна. І якщо ви мали можливість посидіти в підгрупі, то ми пропонуємо: ось перше, друге, третє, тепер скажіть як це зробити, коли стріляють, коли елементарної присутності держави на цій території немає? Внутрішньо переміщеним особам вони категорично не хочуть давати участі у голосуванні на території, де вони зараз перебувають. Тоді питання: як забезпечити їхні права? Тема інформаційного простору не вирішена. Тема участі політичних сил не приймається ні в якому випадку, ні в яких складових. Тоді про що мова буде вестися? Тоді ж ми говоримо не про процеси інтеграції, а про процес самоізоляції анклавів. І якщо ви хочете самоізолюватися, то ми у цьому не помічники.

- Яким буде наступний Мінськ 9 то 10 березня?

- Очевидно, що політична підгрупа  працюватиме, інші підгрупи будуть працювати.  Ключовими будуть питання безпеки, обміну заручниками, це питання, з розв'язання соціально-гуманітарних складових. І  тема, пов'язана з виборчою модальністю, також буде звучати.

Лана Самохвалова, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-