Єльченко розповів, що покаже готовність Росії до деескалації конфлікту

Єльченко розповів, що покаже готовність Росії до деескалації конфлікту

Укрінформ
Звільнення Росією всіх українських заручників стане мірилом готовності Москви до вирішення конфлікту в Україні.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, виступаючи в понеділок на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому діяльності ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

«Звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб, включаючи українських політичних ув'язнених у Росії, стане важливим показником готовності Росії слідувати по шляху деескалації», - заявив Єльченко.

Український дипломат нагадав, що це одне з небагатьох положень Мінських домовленостей, в якому чітко прописані тимчасові рамки – через 5 днів після відводу важких озброєнь від лінії зіткнення.

Єльченко впевнений, потрібна «справжня розмежувальна лінія», від якої реально буде відведено озброєння, присутність військових і провокації стануть неможливими, буде забезпечена посилена міжнародна присутність, здатна запровадити безпеку на місцях, в додаток до моніторингової і верифікаційної місії ОБСЄ.

«Наша пропозиція про миротворчої місії ООН залишається в силі; вона могла б посилити можливості місії ОБСЄ спеціальної поліцейської місії, що діє під егідою ОБСЄ. Це стало б ефективним засобом повернення миру на Донбас», - зазначив дипломат.

Для Києва, підкреслив постпред, Мінські угоди залишаються базою для мирного вирішення конфлікту на Донбасі, і українська сторона готова повністю виконати їх та рухатися далі щодо всіх аспектів, включаючи проведення місцевих виборів у відповідності з українським законодавством і стандартами ОБСЄ.

«Конституційна реформа та децентралізація в країні будуть включати легітимно обраних представників, яких наділять владою, відповідальністю і підзвітністю», - підкреслив він, додавши, що для початку потрібна безпека, і тут сторони давно вийшли за відведені часові рамки.

Росія не відповідає взаємністю на кроки України щодо врегулювання, сказав посол. Москва, як і раніше, «покладається на псевдо-республіки, створені нею як знаряддя, яке може бути активізоване в будь-який момент, коли Кремль вважає доцільним».

Однією з найбільших проблем сучасної реальності Єльченко назвав те, що «один з постійних членів Ради Безпеки ООН постійно впродовж останнього десятиліття вдавався до збройної агресії проти сусідніх країн, що закінчувалося окупацією і, що ще більш тривожно, спробами анексії частини території іншої країни.

«Україна, як і інші європейські держави, стикається з постійними спробами дестабілізації ситуації, підривними діями, стиль яких легко пізнаваний по використанню схожих засобів, таких як маргінальні націоналістичні сили під псевдопатріотичними гаслами», - зазначив Єльченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-