МН17: у Bellingcat «розгромили» версію Москви

МН17: у Bellingcat «розгромили» версію Москви

Укрінформ
Міжнародна група розслідувань Bellingcat опублікувала детальну перевірку версії російського концерну "Алмаз-Антей" загибелі рейсу МН17.

Про це повідомляє ВВС.

За версією російської сторони, ракета яка збила "Боїнг", була запущена з району близько селищ Зарощенское або Велика Шишовка, що контролювалися українською армією, причому сама ракета була старої модифікації, яка вже давно не перебуває на озброєнні російської армії.

Bellingcat з великою часткою впевненості стверджує, що, навіть якщо погодитися з версією "Алмаз-Антея" про точку запуску ракети, її все одно не могли запустити українські військові.

На підставі інформації з відкритих джерел - головним чином фотографій з геотэгами в соціальних мережах - ентузіасти-розслідувачі прийшли до висновку, що 17 липня, в день загибелі "Боїнга", в районі Зарощенського не було українських установок "Бук".

Так само була перевірена версія про точку запуску біля Великої Шишовки, в результаті перевірки було визнано, що українських "Буків" там також не було.

Bellingcat визнає, що зібрані дані не дозволяють робити висновки про те, якою стороною збройного конфлікту контролювалася ця зона.

Однак зіставлення доступних більш пізніх даних з цього району дозволяє експертам Bellingcat припускати, що 17 липня 2014 року там вже були, як сказано в доповіді, російські військові.

Наприклад, ентузіасти з Веllingcat проаналізували фотографію з геотэгом на південній околиці Великої Шишовки і датовану 20 липня, на ній зображений озброєний чоловік у камуфляжі на тлі поля соняшників.

Фотографія, як зазначають автори доповіді, була виявлена в акаунті "ВКонтакте" якогось Анатолія Молчанова, який до цього в квітні 2014 року викладав фотографії себе в Криму, одягненим у камуфляж російського військового, фотографії з зайнятого проросійськими силами Слов'янська, а пізніше в лютому 2015 року - з-під Дебальцева.

Виходячи з погодних умов в цьому районі і характеру поведінки у соцмережі Анатолія Молчанова, в Bellingcat роблять висновок, що фотографія з Великої Шишовки могла бути зроблена в будь-який з трьох-чотирьох днів до 20 липня, а значить 17 липня, в день загибелі MH17, ця територія вже контролювалася проросійськими силами.

Також волонтери Bellingcat стверджують, що ні в одному з населених пунктів, які знаходяться у вказаному "Алмаз-Антеєм" районі можливого запуску, не вдалося знайти свідків залпу зенітної установки.

Таким чином, виявляється малоймовірним, що з цієї зони взагалі проводився запуск ракети системи "Бук", незалежно від того, якій із сторін збройного конфлікту вона належала.

Автори нової доповіді нагадують, що версія "Алмаз-Антея" про тип і місце запуску ракети "Бук" суперечить і висновкам Bellingcat, і версії офіційного слідства, проведеного Голландією.

Минулого тижня Bellingcat представив свою остаточну версію загибелі "Боїнга", в якій вся вина покладається на російських військових.

Bellingcat, як і голландське слідство, вважає місцем запуску ракети точку біля населеного пункту Сніжне в тилу проросійських сил, сама ж установка "Бук", як стверджується в доповіді Bellingcat, управлялася кадровими російськими військовими.

Російська сторона категорично заперечує свою причетність до трагедії MH17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-