Геращенко: У нас із корупцією бореться щодругий, а відповідальних усе менше

Геращенко: У нас із корупцією бореться щодругий, а відповідальних усе менше

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко висловила впевненість, що Україна виконає свої законодавчі зобов'язання і отримає в цьому році безвізовий режим.

Таку думку вона висловила у розмові з кореспондентом Укрінформу.

«Я вірю: ми докладемо всіх зусиль і виконаємо наші зобов'язання. Ключове питання наразі - це повернення до електронного декларування та початок роботи Національного агентства запобігання корупції. Яким ми зараз підемо шляхом - чи внесенням змін до закону про електронне декларування, який ми направимо до наших партнерів з ЄС, щоб вони дали конкретні зауваження, що саме має бути негайно виправлено, чи буде якийсь інший сценарій, тобто новий закон, - я наразі не знаю», - сказала Геращенко.

За її словами, Комітет з питань європейської інтеграції звернувся до партнерів з Європарламенту з проханням надати інформацію та приклади, як відбувається електронне декларування у країнах Євросоюзу. У цьому контексті Геращенко зазначила, що в ЄС немає спільної концепції, і в усіх країнах своя специфіка декларування. Водночас у країнах ЄС існує і кримінальна, й адміністративна відповідальність за неточність декларацій. «У багатьох європейських країнах існує традиція політичної відповідальності, в Україні ж, на жаль, такої традиції немає», - зауважила вона.

За словами Геращенко, сьогодні український парламент має зробити ще декілька важливих кроків. Зокрема, йдеться про ухвалення у другому читанні двох законопроектів стосовно зобов'язань у міграційній сфері: це стосується документів, які підтверджують громадянство України (законопроект 3224) та вдосконалення положень щодо судового захисту іноземців та осіб без громадянства (законопроект 3159). Нардеп спрогнозувала, що ці два документи будуть ухвалені на сесійному тижні, який розпочнеться 15 березня.

Водночас, на її думку, дуже важливо, щоб запрацювало Національне агентство із запобігання корупції. Адже навіть якщо закон про електронне декларування буде прийнятий уже 15 березня, агентство не зможе розпочати роботу, бо там немає людей. «Хотілось би (у цьому зв'язку. - Ред.) порушити питання відповідальності, бо у нас дуже багато борців з корупцією в Україні, кожен другий з цим бореться, а відповідальних політиків все менше і менше», - заявила Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-