Пенсійний туризм як бізнес на війні

Пенсійний туризм як бізнес на війні

Укрінформ
«Двопенсійників» – до 150 тисяч. Громадські активісти однак вимагають припинити практику зупинення дії довідок переселенців

150 тисяч переселенців, які виїхали з Криму і Донбасу на території, підконтрольні Україні, підпали під припинення соціальних виплат. Вони змушені доводити, що дійсно покинули рідний будинок, а не є "пенсійними туристами", які мають гроші і "від наших", і "від ваших".

ГРОШІ І "ВІД НАШИХ", І "ВІД ВАШИХ"

Неприємну для переселенців новину озвучив міністр соціальної політики України Павло Розенко.

"У минулому році з 1,1 мільйона пенсіонерів, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, Мінсоцполітики припинило виплати приблизно 180 тисячам. З них 22 000 чоловік померли, 150 тисячам виплати припинили на підставі інформації, отриманої від СБУ і міліції, що ці пенсіонери не проживають за вказаними ними адресами ", – підкреслив Розенко.

Міністр нагадав, що згідно з законодавством, пенсії та інші види соцдопомоги отримують люди, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

"Пенсійний туризм – грубе порушення законів. Але ці випадки є, і вони масові. Тому у нас йде активна співпраця з СБУ по перекриттю схем незаконного отримання пенсій та інших соцвиплат", – підкреслив міністр.

Явище дійсно існує, і не один місяць. Практично будь-який пенсіонер, який фактично проживає на території "ДНР-ЛНР", може мати дві пенсії - українську і "республіканську". На окупованих територіях, які страждають на відсутність робочих місць і високі ціни, така ситуація влаштовує всіх. Додатковий "грошик" знижує соціальну напругу, оскільки пенсіонерам дає змогу більш-менш стерпно існувати. Ну, а працездатне населення налагодило на їхніх пенсіях власний бізнес. Спочатку організовано вивозили людей похилого віку в прикордонні райони, займали для них черги в управліннях соціального захисту, допомагали оформляти документи. Тепер допомагають переводити гроші в готівку з банківських карток. Наприклад, збирає такий гонець кілька десятків карток і виїжджає за лінію перетину, де й знімає для своїх "клієнтів" певну суму. За послугу бере 10 відсотків.

Час від часу гінці потрапляють до рук прикордонників. Буквально днями на Харківщині затримали 48-річну луганчанку , яка намагалася вивезти з України в Російську Федерацію 740 000 гривень та 298 банківських карток. Кінцевим пунктом "подорожі" кур’єрки повинна була стати територія Луганської області, яка тимчасово контролюється бойовиками терористичної організації "ЛНР". За інформацією прес-центру СБ України, гроші і банківські картки від митного контролю зловмисниця приховала в пакетах із борошном.

Це далеко не поодинокий випадок. І подібні схеми налагоджені не тільки на Донбасі. Вони успішно діють у Харківській, Запорізькій, інших областях, що підтвердили перші ж перевірки.

"ВАС ВІДВІДАВ ДЕРЖАВНИЙ ІНСПЕКТОР"

Як проходить процедура перевірки?

Так переселенка з Краматорська, яка до окупації проживала в Донецьку, розповіла кореспондентові Укрінформу, що допоки була на роботі, за місцем її тимчасового проживання приходила інспектор і залишила надруковану записку такого змісту: "Вас відвідав державний інспектор з питання призначення адресної державної допомоги для переселенців із зони АТО. Прохання зателефонувати до відділу соціальних інспекторів".

Коли жінка прийшла до відділу соціальних інспекторів Краматорська, від неї зажадали довідку з місця роботи, або з місцевого центру зайнятості, якщо вона безробітна, й попередили: "Якщо інспектор прийде тричі й вас ні разу не застане, він має право скласти акт про ваше непроживання, зняти вас із реєстрації як тимчасового переселенця і позбавити соціальних виплат. Підстава – постанова Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року ".

За інформацією Управління праці та соцзахисту Краматорська, після ретельної обробки раніше виданих переселенцям 34627 довідок з урахуванням даних СБУ і прикордонників, у місті призупинено дію 25563 з них.

Аналогічна процедура перевірок розпочата і в Слов'янську, де СБУ передала в міське управління соціального захисту населення список з майже 17 тисяч вимушених переселенців, перебування яких на території, підконтрольній Україні, "викликає сумнів".

НА ХАРКІВЩИНІ В "СУМНІВНИХ" СПИСКАХ - КОЖЕН ТРЕТІЙ ПЕРЕСЕЛЕНЕЦЬ

Більше 88 тис. переселенців з Донецької та Луганської областей, які знайшли притулок на Харківщині, підпали під припинення соціальних виплат, включно з пенсією та допомогою. При цьому, в області всього зареєстровано 211 700 осіб. Тобто, під знаком питання виявився мало не кожен третій переселенець.

Про це розповів на прес-конференції в Харківській облдержадміністрації директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

"Перевірка по лінії СБУ виявила численні факти порушень у цьому плані. Є приклади, коли кошти, що надходять на банківські картки, були зняті особами, які не мали статусу переселенця або не проживали, зокрема, в Харківській області, або в цілому на території, підконтрольній Україні ", - зазначив Шпарага.

За його словами, створені й почали працювати комісії з перевірки даних за участю представників соціальної, міграційної служб і управлінь праці.

"У них є дані по кожному переселенцю в електронному вигляді. Якщо людини немає за місцем проживання, складається протокол, на підставі якого довідка про соцвиплати анулюється. На сьогодні отримано негативні результати за зареєстрованими на Харківщині 15 тисячами переселенців. З березня вони не будуть отримувати соцвиплати. Найближчим часом припинення торкнеться всіх 88 тисяч громадян. Компенсація не передбачена ", – додав Шпарага.

За його словами, переселенці, які планують змінити місце проживання, повинні за 10 днів повідомити про це міграційну службу, щоб їм нарахували соцвиплати за новою адресою: "За неправдиві дані передбачена відповідальність і повернення грошей".

МІНІСТР: У СПРАВЖНІХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ГРОШІ НЕ ЗАБЕРУТЬ, А  ПОМИЛКИ ВИПРАВЛЯТЬ

Повернення грошей передбачене і для тих, хто доведе, що претензії до нього пред'явлені помилково. Про це повідомив кореспондентові Укрінформу в ексклюзивному коментарі міністр соціальної політики Павло Розенко.

"Ми не виключаємо, що будуть певні помилки, але вони будуть виправлені", - заявив міністр.

Він також дав поради тим, хто все ж таки хвилюється за отримання виплат і розповів, куди звертатися, якщо допомога раптово припинеться.

"Є привід для занепокоєння лише тоді, коли людина побачила, що у неї раптово зупинилися виплати. Лише тоді треба звернутися в управління соцзахисту за місцем проживання, там відновити інформацію про себе і показати відповідні документи про реєстрацію і ніяких проблем не буде. Всі виплати будуть відновлені", - пояснив Розенко.

Міністр підкреслив, що верифікація та перевірка даних здійснюється не для того, щоб боротися з переселенцями.

"Ми боремося з шахраями, ми боремося зі злочинцями, які побудували на допомозі переселенцям цілі злочинні схеми. Ми боремося, в тому числі, і з чиновниками, які налагодили систему фальшивих довідок, фальшивої реєстрації та створили цілі фальшиві угруповання", - сказав Розенко.

Він також запевнив, що перевірки людей на предмет виявлення незаконного отримання грошей ніяк не вплинуть на закладені в бюджеті 2,8 млрд грн для переселенців.

А ТИМ ЧАСОМ...

Представники шести громадських організацій вимагають припинити практику зупинення дії довідок переселенців, озвучену міністром соціальної політики Павлом Розенком, оскільки, на їхню думку, це суперечить Конституції України та положенням Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Відповідну заяву розміщено на сторінці Донбас SOS у Фейсбук.

"Тисячі людей можуть втратити статус внутрішньої переміщеної особи і всього, що з цим статусом пов'язано - пенсії, адресної допомоги, допомоги міжнародних донорів, місцевих організацій... При цьому в законодавстві не існує процедури "припинення" дії довідок ВПО, а отже, відповідні дії і розпорядження або доручення Мінсоцполітики є протизаконними", - підкреслюється в заяві.

Громадські діячі також прийняли колективне звернення, в якому вимагають:

1. Негайно припинити практику зупинення дії довідок внутрішньо переміщених осіб на підставі даних, наданих СБУ та Державною прикордонною службою України;

2. Створити єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб і затвердити Положення про ВПО;

3. Встановити прозорі, чіткі правила підтвердження інформації, яка дає розумні підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання або виїхала на постійне місце проживання за кордон.

Звернення підписали Всеукраїнський благодійний фонд "Право на захист"; Громадська організація "Донбас СОС"; Благодійний фонд "Схід-SOS"; Громадська організація "КрымСОС" та ГО "Правозахисна Рада України".

Олена Колгушева, Краматорськ, Світлана Лігостаєва, Харків, Катерина Завада, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-