Путін через три дні знав, хто вбив Нємцова – розслідування НГ

Путін через три дні знав, хто вбив Нємцова – розслідування НГ

Укрінформ
Президенту РФ Володимиру Путіну доповіли про виконавців вбивства Бориса Нємцова 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту вже 2 березня.

Це йдеться у розслідуванні «Новой газеты».

«Про те, хто вбив 27 лютого 2015 року Бориса Нємцова на Великому Москворецьком мосту, за три кроки від Кремля, президенту Росії Володимиру Путіну доповіли вже 2 березня. Суть доповіді директора ФСБ Бортнікова: виконавці — група чеченських силовиків з батальйону ВВ (внутрішніх військ) МВС РФ «Північ» під керівництвом, імовірно, заступника комбата Руслана Геремеєва», - зазначається у публікації.

Як зазначається, ще за три дні, 5 березня, були заарештовані Заур Дадаєв, брати Анзор і Шадід Губашеви, Тамерлан Ескерханов, Хамзат Баха. Беслан Шаванов убитий під час затримання.

«Швидкість розкриття злочину, очевидно, була простимульована двома моментами: питанням президента: «Хто наважився?» - і нарешті спрацювала агентура в керівництві Чеченської Республіки», - робить висновок «НГ».

Також у розслідуванні особлива увага приділяється питанню про чеченських силовиків, які проживають у «Президент-Готелі» в Москві. В їхні обов'язки входить забезпечення безпеки високопоставлених чиновників, які приїжджають сюди за різних потреб, однак на ділі вони, за твердженням видання, займаються протиправною діяльністю.

Також НГ повідомляє про те, що на вбивство Нємцова було «оголошено тендер» у серпні 2014 року. При цьому у списку тих, кого треба прибрати, значилися ще три відомих людини - Михайло Ходорковський, Олексій Венедиктов, Ксенія Собчак. Ціна, за даними «Новой», була 15 мільйонів рублів.

Нагадаємо, відомий російський опозиційний політик Борис Нємцов був убитий на Великому Москворецьком мосту в ніч проти 28 лютого 2015 року. В результаті розслідування організатором та замовником злочину слідство назвало колишнього бійця батальйону «Північ» МВС Чечні Руслана Мухудинова. Геремеєв не був допитаний слідчими і сам з ними не зв'язався.

Лідери опозиції неодноразово публічно заявляли, що вважають причетним до вбивства Нємцова главу Чечні Рамзана Кадирова, однак його досі не допитали у цій справі.

Варто зазначити, що напередодні опозиціонер Ілля Яшин представив доповідь «Загроза національній безпеці», присвячену лідеру Чечні Рамзану Кадирову. В одній із глав доповіді оцінюється чисельність і боєздатність збройних формувань республіки. Наприклад, у ній йдеться про огляд силовиків на стадіоні в Грозному в грудні 2014 року. Тоді Кадиров заявив, що він особисто і ці частини - «бойова піхота Путіна», готова виконати будь-який його наказ.

В пам'ять про Бориса Нємцову в Москві відбудеться марш, призначений на 27 лютого 2016 року. Акція узгоджена на 50 тисяч учасників.

Фото: NTB/Scanpix

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-