Голови МЗС Франції та Німеччини: напруга на Донбасі - не завада підготовці до виборів

Голови МЗС Франції та Німеччини: напруга на Донбасі - не завада підготовці до виборів

Укрінформ
Міністр закордонних справ та міжнародного розвитку Французької Республіки Жан-Марк Еро вважає, що завдяки Мінським угодам має зменшитися напруга на Донбасі.

На цьому він наголосив під час спільної прес-конференції голів МЗС Франції, Німеччини й України у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Все треба зробити, аби забезпечити виконання Мінських угод, і це застосовується як до України, так і до Росії та інших країн. Насправді ситуація є дуже нестабільною... І ми хочемо уникнути подальшого погіршення, і цей ризик існує. Ми чітко заявляємо сепаратистам і російській стороні, що напруга має спасти. Треба зробити так, щоб безпекова ситуація зберігала сталий характер... Діалог має тривати в Мінську між різними сторонами залученими в конфлікт", - сказав Еро.

Водночас він зазначив, що лінії для компромісу є і наразі потрібен новий виборчий закон.

"Чим скоріше ми виробимо новий виборчий закон, тим краще", - додав він.

"Франція і Німеччина знають, що закон про вибори (на окупованих територіях Донбасу. -Ред.) - це одне, а передумови для їхнього проведення - це зовсім інше, але ми повинні піклуватися і про одне, і про інше, і, звичайно, ситуація з безпекою не повинна бути виправданням, що ми не працюємо над законом про вибори", - заявив Федеральний міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр.

Він зазначив, що Мінські угоди є  дорожньою картою, вона передбачає певні конкретні кроки, які потрібно здійснити. За його словами, питання безпеки дуже важливе, але конфлікт на Донбасі мав різні фази - були періоди затишшя і ескалації, як останнім часом.

"Це свідчить, що ситуація знову може бути взята під контроль. Це залежить від певних політичних впливів, і якраз цими політичними впливами треба скористатися. Про це ми говоримо з Росією і на позаминулому тижні ми говорили про це, зокрема, у Мюнхені", -  зазначив Штайнмайєр.

За його словами, якщо виходити з того, що Мінські домовленості досі є  єдиною альтернативою для розрядки ситуації і що тільки ця угода може дати можливість для  політичного врегулювання конфлікту, треба працювати над усіма питаннями.

"Ми маємо підготувати наступний крок до Парижа і попрацювати саме над питаннями підготовки виборів, намагаючись використати для цього час до 3 березня", - резюмував міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-