Соломія Бобровська, в. о. заступника голови Одеської ОДА
На Одещині збільшується попит на безкоштовні курси української мови
Інтерв'ю 23.02.2016 10:00

- Справді, документ про співзасновництво ОДА літературної премії поки не підписано - не узгоджено деякі розбіжності щодо умов його проведення. Ми, зокрема, вважаємо, що одним з його ініціаторів випущено з уваги ключовий принцип, на якому базуються підходи ОДА до співучасті в подібних заходах. А саме: не поділяємо позицію тих, хто, з одного боку, передбачає обласний бюджет джерелом створення більш як 100-тисячного фонду премії імені Бабеля, а з другого - виключає можливість участі в конкурсі україномовних громадян.

Між тим, відомо: Бабель писав твори як російською мовою, на чому закцентували ініціатори премії, так і мовою Бальзака та Бомарше. Тож заявлена позиція про нібито "устремління до європейської цивілізації" на базі російськомовності проекту позбавлена сенсу.

Наше тверде переконання полягає в тому, що при заснуванні в Україні літературної премії не може бути обмежена участь у конкурсі авторів, що пишуть українською мовою.

- Прикметою часу стало поєднання процесу декомунізації з повсюдним відродженням притлумленої пам'яті про визначні історичні події, видатних громадських та культурних діячів. Наприклад, під час недавньої зустрічі з мером Ізмаїла Андрієм Абрамченком приємно було дізнатись, що керівництво міста вирішило демонтувати пам'ятник Леніну. І через кілька днів з центральної площі другого за величиною міста Одещини прибрали 6-метрового бронзового боввана, на черзі знесення ще одного - в одному з міських скверів. А до кінця лютого магістралі портового Ізмаїла, як і перейменованого Чорноморська, повністю очистять від більшовицької символіки. З карти міста зникнуть вулиці Комсомольська, Павлика Морозова, Карла Маркса, Котовського, проспект Леніна - усього понад півсотні подібних топонімів.

Натомість будівлі центральних магістралей міста прикрасять таблички з назвами "Проспект Миру", "Вулиця Свободи", а також імена славетної Марії Заньковецької, незламного поета Василя Стуса та інших видатних діячів культури і мистецтва.

Знаю також, що представники громадськості Одеси, з вулиць і площ якої давно знесено скульптури комуністичним бонзам, ініціювали реконструкцію пам'ятника на Куликовому полі та зміну напису на пам'ятному знаку на Привокзальній площі, щоб вшанувати пам'ять загиблих борців за незалежну Україну в 1918-20 роках. Очевидно, після того, як міськрада визнала Росію державою-агресором, настане час заміни радянської символіки.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-