Позачергові вибори матимуть найгірші наслідки для реформ в Україні –Крамер

Позачергові вибори матимуть найгірші наслідки для реформ в Україні –Крамер

Ексклюзив
Укрінформ
Продовження реформ в Україні та боротьба з корупцією залишаються життєво необхідними вимогами для успішного розвитку держави, втім позачергові вибори до Верховної Ради можуть спричинити найгірші наслідки для цього процесу.

Таку думку висловив у четвер у Вашингтоні директор з питань прав людини американського Інституту Маккейна Девід Крамер.

"Я думаю, що позачергові вибори були би найгіршим розвитком подій для України", - наголосив Крамер під час дискусії щодо ситуації в Україні, організованої Американсько-Українською Діловою Радою.

Він пояснив, що це "відтермінувало би запровадження будь-якої реформи впродовж наступних 6-8 місяців та навіть більше", поки не запрацює новий уряд. Крім того, за його словами, це може призвести до посилення "дуже деструктивного" популізму в Україні та завадить тим, хто дійсно протистоїть корупції в країні.

Експерт водночас зауважив, що це не заперечує необхідності змін в нинішньому уряді. "Я насправді думаю, що зміни в уряді є дуже важливим фактором", - наголосив він.

У коментарі Укрінформу Крамер підкреслив, що Верховна Рада зараз відіграє в Україні "неймовірно важливу роль", і здебільшого вона залишається незалежною установою. "Я кажу "здебільшого" враховуючи те, що сталося у вівторок, під час голосування вотуму недовіри (уряду – ред.), коли парламент насправді не засвідчив своєї незалежності",- сказав експерт.

Тим не менше, за його словами, впродовж останнього часу Рада сприяла "історії успіху" України. "Вона провела ряд складних реформ, продовжуючи відігравати важливу роль. Я думаю, що в Раді дійсно здебільшого відбувається розвиток незалежної інституції, що дуже важливо", - підкреслив Крамер.

Крім того, експерт звернув увагу, що в Україні залишається найслабшою ще одна гілка влади – судова система, "яка перебуває під величезним політичним тиском". Тому, за його словами, в інтересах і українців, і їхніх партнерів за кордоном допомогти створити в країні якомога більш незалежну судову систему.

Крамер також зауважив, що Захід міг би продемонструвати більш серйозну підтримку Україні в процесі реалізаціє нею реформ. У тому числі, йдеться про міжнародну фінансову допомогу, підтримку зусиль антикорупційного слідства в Україні та навіть введення персональних санкцій проти чиновників, замішаних у серйозних корупційних схемах. Крім того, за його словами, необхідно уникати персоналізації посад в державному керівництві, натомість більше зосереджуватися на результатах реформ та розвитку й зміцненню інституцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-