Порошенко:

Порошенко: "Афганці" одні з перших долучилися до захисту Батьківщини на Донбасі

Укрінформ
Воїни-афганці заклали ті бойові традиції, які зараз потрібні Україні.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час свого виступу на урочистих зборах з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 27-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ще на один рік віддалилися від нас події в Афганістані на початку восьмидесятих. І стільки вже сплило часу, що дійсно є підстави вважати ветеранами всіх вас - тих, в чиє життя так несподівано і так безжалісно увірвалася війна. Здавалось би: де Україна і де Афганістан? Що там шукати нашим солдатам? Але ви діяли так, як мусили діяти. Ви продемонстрували вірність присязі, мужність і героїзм, самопожертву заради бойових побратимів - той джентльменський набір справжнього воїна-українця. Ви заклали ті бойові традиції, які потім як повітря нам були потрібні, коли треба боронити Батьківщину. І тоді, і тепер - коли імперія-агресор знову намагається зламати ваше життя, наше життя, життя кожного громадянина України", - сказав Порошенко.

Глава держави нагадав, що воїни-афганці були серед перших, хто вирушив на боротьбу проти несправедливості під час Помаранчевої Революції та Революції Гідності. Вони ж одними з перших долучилися і до захисту Батьківщини на Донбасі. Він підкреслив, що нині особливо затребуваними є професіоналізм, військовий вишкіл та патріотизм афганців.

"Ви знову у строю - за покликом серця, не за повісткою. Доля ще раз перевірила вас на міцність, і ще раз переконалася, що ви - незламні!", - наголосив Президент.

Він також зауважив, що за часів колишнього СРСР тема участі військових у локальних війнах замовчувалася. Україна ж першою на пострадянському просторі на знак глибокої поваги до своїх синів, яким мимоволі випало воювати далеко від рідних домівок і до того ж за чужі інтереси, почала офіційно відзначати 15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

"Багато хто не повернувся з чужини живим і сьогодні вся українська земля згадує найкращих своїх синів і доньок", - резюмував Глава держави, закликавши присутніх вшанувати пам'ять полеглих воїнів-афганців, а також бійців АТО хвилиною мовчання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-