У Мінекономрозвитку сказали, за яких умов повернеться Абромавичус

У Мінекономрозвитку сказали, за яких умов повернеться Абромавичус

Укрінформ
Міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус може відкликати свою заяву про відставку, якщо буде сформовано новий уряд із незалежних фахівців.

Про це заявила очільниця департаменту координації міжнародних програм МЕРТ Олена Трегуб в ефірі Громадського радіо

"Шансів, що він (Абромавичус. - Ред.) залишиться в теперішньому складі уряду, немає. Він налаштований на те, що він може повернутися до керування країною, лише якщо буде якийсь новий ривок у розвитку нашої країни, і парламент піде на те, щоб зробити новий уряд із людей, які є професійними незалежними фахівцями", - сказала вона.

Трегуб додала, що у такому разі уся команда міністра залишилася б на своїх посадах, а в подальшому вони б могли залучити до лав уряду нових професіоналів. "Треба, щоб Президент проявив політичну волю: зміна генпрокурора, зміна повністю уряду, мандат на формування повністю професійного уряду без політичних впливів. Це ідеальний сценарій. Але тоді би люди, як Айварас Абромавичус, повірили, і їх стало би більше в уряді. І потрібно, щоби команда Айвараса Абромавичуса лишилася, бо тоді вона притягла би до себе таких самих людей", - вважає представниця міністерства.

За її словами, люди, які прийшли до влади після Майдану, розчаровані. "Я прийшла виключно через Майдан. І, якби мене зараз другий раз рекрутували в уряд, то я би вже не прийшла. І так само люди, яких би ми хотіли туди залучити, прийшли б тільки у тому разі, коли був би якийсь сигнал", - каже Трегуб.

Водночас вона підкреслила, що урядовцям треба підвищити зарплати. "Наприклад, я зараз звільнюся з Мінекономіки. Після цього можу спокійно поїхати в Нью-Йорк, Вашингтон чи Варшаву і спокійно знайти собі там роботу за 7-8 тис. доларів. Коли я за 6 тис. працюю, то спочатку все було на патріотизмі, мені все подобалося, але потім все починає погасати. А коли за рік вже перевалює, тоді зовсім пропадає мотивація. Адже потім починаєш думати, що навіщо все це волонтерство, коли реформи не дуже-то йдуть", - сказала представниця міністерства.

Вона навела приклад Грузії, де створювали спеціальний фонд для реформаторів. "Для людей високого світового рівня, яким є Айварас Абромавичус, тобто менеджери, які працювали в інших країнах, які мають і цінності, і професіоналізм, і освіту, - для таких людей потрібно поставити ринкові зарплати, для українського ринку принаймні. І ці люди підтягнули б до себе молодих і незіпсованих людей, які є в Україні. І від них вже українська молодь змогла б вчитися", - вважає Трегуб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-