Українських журналістів просять не вживати штампи російської пропаганди

Українських журналістів просять не вживати штампи російської пропаганди

Укрінформ
Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак просить українські ЗМІ звернути увагу на рекомендації МЗС України щодо коректного вживання політичних формулювань та термінів при підготовці журналістських матеріалів про російсько-український конфлікт.

Текст звернення оприлюднено на сайті Держкомтелерадіо.

"У ході антиукраїнської пропагандистської кампанії Кремль нав’язує міжнародній громадськості, політичним та експертним колам вигідну російському агресору термінологію щодо ситуації в Україні. Тому слід звернути увагу на наданий МЗС перелік сталих висловлювань, які використовує російська пропаганда, та рекомендовані коректні формулювання, які відповідають чинному законодавству України і нормам міжнародного права", - заявив Червак.

Він нагадав, що рекомендації МЗС розміщені на веб-сайті Держкомтелерадіо.  

Червак акцентував увагу, зокрема, на тому, що неприпустимо називати тимчасово окуповану Автономну Республіку Крим Республікою Крим, а місто Севастополь  - містом федерального значення Севастополь, оскільки такі назви є суб’єктами РФ. Слід уникати також часто вживаних за кордоном визначень "анексований Крим", "анексія Криму", оскільки, на відміну від окупації, яка за своєю суттю є тимчасовим міжнародно-правовим режимом і не пов’язана з переходом суверенітету над територією однієї держави до іншої, анексія як міжнародно протиправне діяння має інші правові наслідки і пов’язана зі зміною суверенітету (титулу) над відповідною територією.

Неприпустимими є вислови "громадянська війна, внутрішній конфлікт, конфлікт в Україні", які нав’язує Росія, щоб зняти з себе відповідальність за те, що відбувається на Донбасі. Насправді там триває збройна агресія Росії, або російсько-українська війна.  А "ополченці, представники республік, представники Донбасу" є ніким іншим, як "російсько-терористичними військами, терористами, російськими найманцями, або підтримуваними Росією бандформуваннями".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-