Глава МЗС Польщі:

Глава МЗС Польщі: "Східне партнерство" призвело до катастрофи

Укрінформ
Проект "Східне партнерство" від самого початку був помилкою, оскільки не давав його учасникам, зокрема Україні, перспективи членства в ЄС, а залишав їх у буферній зоні між ЄС і Росією.

Про це під час дискусії в Сеймі щодо завдань зовнішньої політики Польщі на 2016 рік заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє варшавський кореспондент Укрінформу.

"Ми (нинішній польський уряд – ред.) відкинули цю політику (реалізацію "Східного партнерства" – ред.), як невідповідну. Вона створювала для цих країн (учасників СП) ілюзію, і не давала їм перспектив членства в Євросоюзі. Ця політика, яку реалізовував попередній уряд, завершилася катастрофою, оскільки Євромайдан не погодився на це",- наголосив Ващиковський.

Глава МЗС зазначив, що українці, які не погодилися на відмову Януковича підписати Угоду про асоціацію, висловили свою позицію: "Ми хочемо до ЄС, не хочемо сидіти в коридорі, який був створений під назвою "Східне партнерство".

За словами міністра, у момент, коли українцям було запропоновано Угоду про асоціацію, "Східне партнерство скінчилося".

Ващиковський наголосив, що СП, яке в 2009 році ініціювали тодішні уряди Польщі та Швеції, на той час не було чимось новим. Схожу програму попередньому уряду партії "Право і Справедливість" (PiS) пропонував Берлін ще в 2006-2007 роках під назвою "Європейська політика сусідства плюс" (European Neighbourhood Policy Plus), однак Варшава тоді відмовилася від неї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-