Порошенко вважає, що в Путіна -

Порошенко вважає, що в Путіна - "геополітичний свербіж"

Укрінформ
Україна ініціювала обговорення у Радбезі ООН заяви президента РФ щодо невизнання кордону, який у 1918 році при розпаді Російської імперії було проведено між Україною та Росією.

Про це Президент України Петро Порошенко заявив під час "Уроку Мужності" з ліцеїстами Київського військового ліцею ім. І.Богуна та курсантами вищих військових навчальних закладів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Скоро вже сто років від легендарного бою під Крутами у нашій ще тодішній війні за свободу. У війні, яку вже навіть у незалежній Україні багато хто з істориків сором'язливо, якоюсь езоповою мовою називав українсько-більшовицькою, або й взагалі громадянською. А насправді то була війна проти України, яку вела Росія і в червоній, і в білій своїх іпостасях. Історія іноді виглядає неначе біг по колу. Підтвердженням, як мало що змінилося в цій частині Європи, стало нещодавнє публічне зізнання очільника Росії. Він і досі не визнає того кордону, який у 1918 році при розпаді Російської імперії було проведено між Україною та Росією. І який тоді вже був, до речі, міжнародно визнаним. Який же сильний фантомний біль: століття минуло, а втрачене й досі не дає покою Росії. І цей геополітичний свербіж створює безпосередню загрозу національній безпеці України, і безпеці кожного її громадянина. Тому за моїм дорученням було ініційовано обговорення цієї заяви в Раді Безпеки ООН", - сказав Порошенко.

На думку Президента, між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня взагалі вбачаються чіткі історичні паралелі.

"Тоді, як і тепер, Росія не могла змиритися з існуванням самостійної України. Як тоді, так і зараз йде гібридна війна. От деякі спільні ознаки: невизнання країною-агресором факту своєї агресії, міф про громадянську війну, брехлива пропаганда, створення маріонеткових республік, підтримка "п'ятої колони" всередині України тощо", - наголосив Глава держави.

Сьогодні зранку Петро Порошенко поклав квіти до Пам'ятного Хреста Героям Крут на Аскольдовій могилі.

У церемонії, окрім Президента, взяли участь Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Київміськдержадміністрації Віталій Кличко, представники Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента та громадськості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-