Заяви Путіна пропустили через Радбез ООН

Заяви Путіна пропустили через Радбез ООН

Укрінформ
У середу, 27 січня, на доручення Президента України українська делегація ініціювала обговорення в Раді Безпеки ООН нещодавніх висловлювань президента Росії Володимира Путіна щодо Донбасу, які ставлять під сумнів кордони України.

Про це повідомляється на сайті Постійного представництва України при ООН.

"У ході обговорень представник України Володимир Єльченко заявив про неприпустимість спроб вищого керівництва Росії переписати історію, піддаючи сумніву територіальну цілісність, суверенітет та політичну незалежність України. Наголошено, що висловлювання В.Путіна порушують низку основоположних міжнародних документів, зокрема Статут ООН та Гельсінкський Заключний акт Наради з безпеки і співробітництва в Європі 1975 р.", - йдеться у повідомленні.

Делегація України привернула увагу членів Ради Безпеки ООН до того, що подібні висловлювання зробив очільник держави, яка є одним із підписантів Будапештського меморандуму щодо гарантування безпеки України. Наголошено, що Росія порушує свої зобов'язання за Меморандумом, продовжуючи незаконну окупацію АР Крим і м.Севастополь та безпрецедентну військову агресію на Донбасі.

Українська делегація заявила, що Україна розглядає висловлювання Путіна як неприйнятні і вимагає від російського керівництва припинити ворожу риторику та агресивні дії проти українського народу.  

У зв'язку із цим представник України поновив заклик до всіх сторін Будапештського меморандуму, включно з РФ, невідкладно провести консультації щодо відвертих зазіхань на кордони України, як це і передбачено статтею 6 Меморандуму.

Нагадаємо, 25 січня Путін заявив, що Донбас нібито передали Україні в часи СРСР. "При цьому кордони визначалися абсолютно довільно і далеко не завжди обгрунтовано. На Україну, наприклад, Донбас передали. Під яким приводом: підвищення відсотка пролетаріату на Україні для того, щоб мати там велику соціальну підтримку. Це маячня якась", - сказав Путін. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-