Ягланд визнав: механізмами Ради Європи Крим не повернути

Ягланд визнав: механізмами Ради Європи Крим не повернути

Укрінформ
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд визнав неефективність наявних в організації механізмів, які б дозволили повернути Україні Крим та забезпечити права людини для мешканців півострова.

Про це він заявив, відповідаючи у сесійні залі ПАРЄ на запитання народного депутата Ірини Геращенко, що має зробити Рада Європи у перехідний період, поки Крим не повернеться в Україну, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Це дуже важко, тому що ми не можемо зробити нічого, що стало б (ефективним) рішенням наших домовленностей у рамках Парламентської асмаблеї щодо територіальної цілісності України та припинення незаконної анексії Криму», - заявив Ягланд.

За словами генсека РЄ, він відчуває особисту відповідальність за кримчан. «Але  я відчуваю свою відповідальність за тих людей, що мешкають в Криму, вони не повинні виходити з-під захисту Європейської конвенції з прав людини», - підкреслив Ягланд.

Він також зазначив, що швейцарський дипломат на чолі з місією РЄ перебуває зараз у Криму, де вивчає яким саме чином дотримуються принципи Європейської конвенції з прав людини.

«Мені буде надано відповідна доповідь, а потім вирішуватиметься яким чином у довгостроковій перспективі будуть дотримуватися права людини серед  мешканців півострову Крим», - сказав він, додавши, що з доповіддю також буде ознайомлена Рада міністрів Ради Європи.

Окремо, генсек РЄ відзначив співпрацю у цій галузі організації з Україною. «Ми продовжимо нашу роботу як по відношенню до, так і з Україною. У нас є  зобов‘язання щодо відновлення прав людини на всій території України. У майбутньому це буде дуже  важливим днем для ПАРЄ», - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-