Юрій Милобог, кандидат від демократичних сил на посаду мера Кривого Рогу
"У мене є амбіції змінити місто"
Інтерв'ю 26.01.2016 11:00

Під час криворізького Майдану, який стояв проти фальсифікацій, я познайомився з неймовірною кількістю активних небайдужих людей. Зрозуміло, я хочу, щоб саме ці люди увійшли до складу комісій. Тоді можна бути впевненим у тому, що волевиявлення ніхто не спотворить. Це люди, які мають волю і характер, щоб протистояти протиправним діям.

У мера-Вілкула немає перш за все суспільної легітимності. Навіть люди з його табору у приватних бесідах визнають, що вони вибори програли.

Заразу у місто повернулось багато мобілізованих. Це люди, які гостро відчувають несправедливість, які стикаються зі зневагою та відсутністю роботи, іншими соціальними проблемами. Вони налаштовані дуже радикально, іноді кажуть, що пора вже заходити у владні кабінети та викидати їх господарів через вікна. Та все ж нові чесні вибори - кращий варіант. Вибори від суворим контролем суспільства. Бо на чергових виборах ні «Опора», ні інші громадські інституції не виявили інтересу до Кривого Рогу. Поїхали в Дніпропетровськ, бо там, мовляв, є інтрига, а в Кривому Розі  начебто все відомо наперед. Та це, як виявилось, зовсім не так, Кривий Ріг змінився.

- У міській раді ви працюєте в бюджетній комісії?

Вразило, що після всього команда Вілкула не змінила ні свій стиль роботи, ні підхід до освоєння бюджетних коштів

- Коли ми зайшли до міської ради, найбільше мене вразило те, що після подій, які сколихнули не тільки місто, а всю Україну, ні свій стиль роботи, ні підхід до освоєння бюджетних коштів команда Вілкула не змінила. Так можуть поводитись або тупі, або нахабні. Переконуюсь, що все ж нахабні. Хочуть накрастись, як перед смертю.

Зараз тендери як вигравали, так і виграють одні й ті ж - з десяток компаній, які «пиляють» бюджет. Тільки раніше це було 3,5 мільярда, а цього року це вже 4,5 мільярда. Та коли заглиблюєшся у документацію, чесно, волосся стає дибки.

- За що взялась «Самопоміч» у першу чергу?

- За громадський транспорт, проїзд у якому всупереч закону було встановлено рішенням міськвиконкому у розмірі 5 гривень на більшості автобусних маршрутів.

Ми добились відміни цих тарифів через суд. Але почали плакатись маршруточники, що ми начебто залізли до них у кишеню. Але проблема в тому, що у нашому місті реальні перевізники загнані під фірми-прокладки, які фактично продають їм право виїхати на маршрут. І засновником цих перевізників-фантомів є зареєстрований на Кіпрі офшор, а кінцевих бенефіціаріїв варто було б пошукати на площі Радянській (де знаходиться міськвиконком - авт.).

Тобто мова йде про корупційну складову, за яку криворіжці сплачують зі своїх кишень. А іноді розплачуються за проїзд у маршрутках своїм життям та здоров'ям, бо реальним перевізникам ні за що ремонтуватися та оновлювати парк машин. Основний доход знімає офшорний господар. Причому на чотири компанії, які є офіційними перевізниками, він один.

- Наразі місто повернулось до попередніх тарифів?

- Так. І до цього нам довелось іти півроку. Рішення міськвиконкому були оскаржені 13-тьма громадянами, на той час членами ініціативної групи об'єднання «Самопоміч», на стороні яких до позову приєдналось ще вісім десятків криворіжців.

Рішення Дзержинського районного суду міськвиконком намагався оскаржити в апеляційній інстанції, але програв. 8 грудня набула сили ухвала суду, якою рішення міськвиконкому про встановлення тарифів на проїзд визнано протиправними та нечинними. Спроба касаційного оскарження з боку перевізника ПАТ «Північтранс» також не увінчалась успіхом - Вищий адмінсуд відмовив навіть у відкритті касаційного провадження.

Для того, щоб ситуація зі справлянням плати за проїзд нарешті була приведена у відповідність до чинного законодавства, а додаткові угоди міськвиконкому з перевізниками про тариф у 5 гривень нарешті перестали діяти, громадянам довелось проявити неабияку активність і силу духу, тиснучи на міську владу і особисто на міського голову. Твердження про ініціювання саме владою зниження тарифів нехай залишиться на совісті Юрія Вілкула та його чиновників і піарників. Зібравши представників перевізників, «сильний мер» вирішив перед камерами підписати нові додаткові угоди з перевізниками, які повертають стару ціну на проїзд. Тобто перемогу громади видав за свою ініціативу, щоб таким шахрайським трюком здобути прихильність у тієї ж громади напередодні перевиборів міського голови. Щоб ви розуміли: мер «знизив» тарифи, які вже втратили чинність за рішенням суду. І це ще одне свідчення спотвореного уявлення про принциповість, чесність і відповідальність перед громадою. Але ми їх дотисли.

І так у всьому, від харчування дітей до ритуальних послуг. Харчування дітей - це 100 мільйонів із міського бюджету. Тонни картоплі та оселедців закуповуються по завищених цінах. По актах щороку «відловлюються» тисячі бездомних тварин, а нічого не міняється і не може змінитись з таким підходом. Для того, щоб як начебто приспати собак, а потім випустити їх у «безлюдних місцях», купуються медпрепарати, які взагалі-то призначаються не для ветеринарії, а для стоматології. Не факт, що їх потім не продають через свої аптеки. «Хороша» схемка для відмивання грошей.

Проводиться тендер, в результаті якого приватній структурі віддають три мільйони гривень на доставку тіл на судмедекспертизу з розрахунку 1700 гривен на одного покійника. При цьому під покровительством чиновників фірма-перевізник трупів бере кошти ще й з громадян.

І зараз громадська приймальня «Самопомочі» на Гагаріна, 59 працює.  Ми максимально відкриті. А попробуйте взяти інтерв'ю у Юрія Вілкула. Громадянська мережа «Опора» провела дослідження і оприлюднила рейтинг публічності органів місцевого самоврядування України за 2015 рік. Найгірший результат у Кривого Рогу - наш муніципалітет виявився найбільш непублічним. Останнє місце Кривого Рогу в рейтингу відповідає показнику 31%, тоді як у лідера рейтингу Івано-Франківська це 75%.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-