У Кишиневі відзначили День соборності України

У Кишиневі відзначили День соборності України

Укрінформ
У Культурно-інформаційному центрі при Посольстві України в Молдові відзначили День Соборності України: 97-у річницю проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

Святкування пройшло під тематичним гаслом: «Соборна. Вільна. Неподільна! Моя Україна», передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Відсутність єдності в суспільстві майже 100 років тому призвела до втрати незалежності та силового нав'язування чужого шляху, який призвів Україну до страждань, голодомору, війн, репресій. Тому природний для українців європейський вибір довелося захищати вже в XXI столітті, і за це віддали життя Герої Небесної Сотні і мужньо борються з агресором захисники України», - зазначив у своєму виступі Надзвичайний і Повноважний посол України в Молдові Іван Гнатишин

Дипломат нагадав, що в 2014 році, під час Революції гідності, загинули перші її активні учасники: Сергій Нигоян, Юрій Вербицький і Михайло Жизневский, які боролися за незалежну і соборну Україну і віддали за свободу своє життя.

Іван Гнатишин провів історичні паралелі між подіями минулого століття і нинішньої доблестю українського народу у протистоянні інспірованій кремлівською владою експансії на українській землі.

Присутні на заході молитвою вшанували пам'ять борців, які віддали свої життя за вільну, державну, європейську Україну.

В цей же день, за сприяння Благодійного фонду професійних художників, українських народних митців з нагоди Дня Соборності України у приміщенні «Будинку національностей» в Кишиневі була відкрита виставка робіт українського художника Вадима Паламарчука.

У заході взяли участь лідери та активісти українських громадських організацій Молдови, дипломати, журналісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-