У Мінську домовилися про нову

У Мінську домовилися про нову "тишу" й звільнення понад 50 полонених

Укрінформ
Україна в Мінську підтримала ініціативу РФ про новий "режимі тиші" на Донбасі, який повинен розпочатися негайно. Крім того, за ініціативою української сторони переговорники домовилися про звільнення понад 50 полонених з обох сторін.

Про це після закінчення засідання в Мінську Тристоронньої контактної групи на своїй сторінці у Фейсбуці написала прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Особливу увагу було приділено питанню повернення українських громадян з полону. За ініціативою України всі сторони дійшли взаємної згоди найближчим часом звільнити понад 50 осіб з обох сторін - у першу чергу, поранених, тяжко хворих і жінок", - зазначила вона.

За словами Оліфер, Україна підтримала ініціативу представника Росії Бориса Гризлова про оголошення режиму тиші, який повинен початися негайно, адже повне і беззастережне припинення вогню на Донбасі залишається найважливішою умовою повернення миру в Донецьку і Луганську області.

"Українська сторона з великим жалем констатує: режим тиші, який повинен був запанувати на Донбасі під час святкування Різдва Христового і Нового року, так і не став реальністю. Україна наполягає: без припинення вогню неможливе ні проведення розмінування, ні нормальне рішення політичних, гуманітарних та економічних питань", - написала прес-секретар Кучми.

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко також визначила ключові моменти зустрічі в Мінську.

"Перше - режим припинення вогню повинен дотримуватися беззаперечно! ОБСЄ надало повний фактаж щоденних порушень режиму тиші на свята", - написала вона у Фейсбуці.

Як підкреслила Геращенко, всі учасники контактної групи підтвердили звільнення полонених. Крім того, було порушено питання про ув'язнених, які залишаються у в'язницях на окупованому Донбасі.

"Кучма дуже жорстко поставив питання доступу МКЧХ у в'язниці на окупованих територіях", - зазначила вона.

За словами Геращенко, активізується також процес розмінування 12 ключових інфраструктурних об'єктів.

"Ми сьогодні дуже жорстко відстоювали нашу позицію - мінські угоди повинні бути виконані", - запевнила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-