Справа

Справа "діамантових прокурорів": ГПУ звинуватила нардепа в тиску на суд

Укрінформ
Генеральна прокуратура України відреагувала на заяву народного депутата України, лідера "Народного контролю" Дмитра Добродомова щодо ситуації зі справою "діамантових прокурорів".

Відповідний коментар оприлюднила прес-служба ГПУ.

"Генпрокуратура уповноважена заявити, що коментарі Дмитра Добродомова, які були озвучені 11 січня 2016 року в ефірі телеканалу "112 Україна", щодо небажання суддів братися за справу Олександра Корнійця та Володимира Шапакіна, оскільки начебто ГПУ здійснює тиск на них, можна розцінювати як прямий тиск на суд, який буде розглядати вказане кримінальне провадження", - йдеться у повідомленні.

ГПУ пропонує Добродомову надати їй свої пропозиції з цього питання у письмовому вигляді і гарантує, що "вони будуть розглянуті у пріоритетному порядку".

У Генпрокуратурі також зазначають, що після передачі кримінального провадження до суду розпочинається його судовий розгляд, і роль прокуратури полягає виключно у підтриманні державного обвинувачення. Тому ані Президент України, ані Генеральний прокурор чи інша посадова особа не мають повноважень будь-яким чином впливати на цю справу.

"Відповідь щодо об'єктивності зібраних доказів та проведеного розслідування, а також щодо визнання винуватості осіб у вказаному кримінальному провадженні може надати лише суд", - підкреслюється в заяві.

ГПУ також звертається до народних депутатів, політиків та представників громадських організацій із закликом не здійснювати тиск на суд і не заважати об'єктивному правосуддю.

Довідково. Відділ процесуального керівництва у кримінальних провадженнях ГПУ направив 4 січня 2016 року у відповідності до вимог п. 3 ч. 2 ст. 283 КПК України обвинувальний акт стосовно О. Корнійця за ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 1 ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) КК України, В. Шапакіна за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України та В. Гібаленка за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України до Печерського районного суду м. Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-