Путін стверджує, що анексував Крим без крові

Путін стверджує, що анексував Крим без крові

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін в інтерв'ю німецькому виданню Bild розповів, що під час подій у Криму, які призвели до анексії півострова, не загинула жодна людина.

Інтерв'ю розміщено на сайті Кремля.

«Що ми зробили? Ми не воювали, не окупували нікого, ніде не стріляли, жодна людина не загинула в результаті подій у Криму. Жодна! Ми використовували Збройні Сили лише для того, щоб стримати перебувючихи там двадцять з гаком тисяч військовослужбовців України від втручання у вільне волевиявлення людей, які там проживають», - сказав президент.

Насправді про загиблих під час російської спецоперації в Криму добре відомо. Дві людини загинули і більш як 30 отримали поранення під час сутичок на мітингах прокремлівських сил і кримських татар у Сімферополі 26 лютого 2014 року. Ще дві людини — український військовий і член «сил самооборони Криму» — загинули у Сімферополі від вогнепальних поранень 18 березня 2014 року.

В інтерв'ю Bild Путін наголосив, що не бачить порушень міжнародного права в ситуації з Кримом.

Постфактум після подій у Криму лютого-березня 2014 року російські власті визнали, що в регіоні перебували російські військовослужбовці, яких до того вони називали місцевими «силами самооборони». Анексія Криму не визнається міжнародним співтовариством.

Нагадаємо, окупація Криму російськими військовими без розпізнавальних знаків почалася 20 лютого 2014 року. З березня 2014 року російські військові із застосуванням бойової техніки та вогнепальної зброї почали захоплювати українські військові частини. 18 березня під час одного з таких захоплень - фотограмметричного центру Центрального управління військово-топографічного і навігаційного ГУ оперативного забезпечення ЗСУ - був вбитий прапорщик Сергій Кокурін, поранені ще двоє військових.

Водночас після окупації Криму на півострові почалися викрадення кримських татар. Однією з перших жертв став кримськотатарський активіст Решат Аметов. Загалом за час анексії зник 21 кримський татарин.

Фото: RIA News Володимир Астапкович

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-